Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek,TBMM Genel Kurulu’nda operasyonları anlatarak “İçişleri’nin en büyük destekçisi Maliye Kara parayla, mafyayla mücadele ediyoruz. 14 bin 525 kişi hakkında rapor ve bilgi hazırladık. Bunları kolluk ve istihbarat birimleriyle paylaştık” ifadelerinde bulundu.

Şimşek önceki akşam bakanlığının TBMM Genel Kurulu'nda 2024 yılı bütçe teklifi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinden çıkması için teknik koşulları da yerine getirdiklerini ifade ederek; "Ülkemiz 40 FATF standardından 39'uyla uyumlu hâle gelmiştir; bakın, 40'ta 39; bunu ben söylemiyorum, FATF'in ekim ayındaki toplantısından bana gönderilen mektupta bu somut olarak var. Bir eksiğimiz var, onu da ocak ayında inşallah getireceğiz, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme. Ama bu yeterli olmuyor. Ayrıca, gri listeden çıkmak için uygulamada etkinlik gerekiyor, az önce söylediğim rakamlar üzerinden de söyleyeyim, uygulamada etkinlik noktasında da çok mesafe kat ettik ve FATF'yle bunları paylaştık." söyleminde bulundu.

Bakan Şimşek'in söylemlerine milletvekilleri "Ne zaman gri listeden çıkıyoruz" sorusunu yöneltti.

Şimşek, şu şekilde cevapladı; "Tabii ki bu bir karardır, bir ülke bile çıkıp itiraz ettiği zaman olmayabiliyor ama inanıyorum ki Türkiye'nin bu ilerlemesi eninde sonunda takdir edilecek. Önümüzdeki yıl inşallah Türkiye FATF'in gri listesinden çıkmış olacak. Şubatta bir toplantı yapılacak, bu hususlar değerlendirilecek, ben inanıyorum ki Türkiye'nin katettiği gelişmeler ciddi şekilde dikkate alınacak" 

'Vatandaşın altın talebi arttı'

Bakan Şimşek, reel faizlerin çok düşük olması ve yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşın altın talebinin bu sene geçmişe göre aşırı artttığını vurgulayarak, "Son 20 yılın yıllık ortalama altın ithalatı 8 milyar dolar iken bu sene 30 milyar dolara çıkmış; yani milli gelire oran olarak yüzde 4 olan cari açığın yaklaşık 2.6 puanı altından kaynaklanıyor" dedi.

Bakan yurtdışı seyahatleriyle ilgili eleştiriler hakkında şunları aktardı; “Ben tozpembe bir tablo çizmedim, tam aksine dünyada, ülkemizde ciddi sorunlar var, hedeflerimizi teker teker sıraladım. Son birkaç aydır yaptığımız uygulamalar olumlu sonuç veriyor, piyasada güven tesis edildi ve bütün bu yansımaları ortaya koydum. Dolayısıyla benim tozpembe bir resim çizdiğim iddiası doğru bir iddia değildir. Bizim ikili ilişkiler çerçevesinde kaynağa ihtiyacımız yok demek istedim. Seyahatlerim kaynak arayışı çerçevesinde irdelenmemeli” 

Fatf ve gri liste nedir?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF)

1989’da suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kuruldu. Türkiye 1991’de FATF tavsiyelerini kabul etti. FATF terörizm finansmanı ve kara para aklamaya karşı kara liste ve gri liste yayınlıyor. Gri liste bir ülkenin kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri olduğu ve riskli ülkelerin gözlem altında tutulduğu anlamına geliyor.

Gri liste

Türkiye 21 Ekim 2021 tarihinde gri listeye girdi. Şu anda gri listede Suriye, Uganda, Güney Sudan gibi ülkeler bulunuyor.

Gri listeye alınan ülkeler dış yatırım çekme aşamasında zorluklar yaşayabiliyor. Yabancı sermayenin ülkeden çıkışına neden oluyor. Hem finans hem de reel sektör şirketlerinin uluslararası alanda kredi arayışını olumsuz etkileyebiliyor.

Editör: Nehir Durdağı