Görevleri, Hz. Peygamber (s.a.v.) Huneyn Seferine çıkarken 20 yaşında olmasına rağmen onu Mekke’ye vali tayin etti. Mekke’nin fethedildiği yıl hac emirliği yaptı. Mekke valiliği Hz. Ebu Bekir zamanında da devam etti.

Fazilet sahibi dirayetli biriydi. Tok gözlü ve cömert biriydi. Birgün Attâb sırtını Beytullâh’a yaslamış ve şöyle demiştir: ‘’Vallahi Rasulullah’ın (s.a.v.) beni tayin ettiği şu valilik işinden sadece şu bağlı iki elbiseyi elde ettim ve ikisini de anlaşmalı kölem Keysan’a giydirdim.

’’ Ayrıcalığı, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in değer ve sorumluluk verdiği gençlerden biriydi.

Ölüm yılı; H. 13. senede bazı kaynaklarda ise, 23’te vefat etmiştir. Ölüm sebebi : Tespit edilemedi Hakkında; Rasulullah (s.a.v.) Attab’ınİslâm’a girmesini arzu etmiş ve cehennemden alıkoymak istediği iki gençten biri olarak onu anmıştır.

Onun sesini çok beğenmiş ve Mekke’de ezan okumasını istemiştir. Yine bazı rivayetlerde Hz. Peygamber (s.a.v.)’in ona mektup yazdığı ve bazı talimatlar verdiği anlatılmaktadır.

Hadisleri Rasulullah (s.a.v.) Attâb’a hurmaların miktarını takdir edip zekâtını aldığı gibi yaş üzümün de miktarını takdir ederek zekâtını kuru üzümden almasını emretti.

Peygamberimiz aleyhisselam, Mekkede umresini yapıp, Medine’ye dönmek üzere Mekke’den ayrılacağı sırada, Attâb b. Esîd’i Mekke’ye tekrar vali olarak tayin etti. Attab b. Esid; “Yâ Rasûlallan! Beni niçin arkanda bırakıyor yanında götürmüyorsun” dedi.

Peygamberimiz aleyhisselam; “Ey Attâb! Benim seni kimlerin üzerine vali tayin ettiğimi biliyor musun,” diye sordu. Attab; “Allah ve Allah’ın Resûlü daha iyi bilir! “ dedi. Peygamberimiz aleyhisselam; “Ben seni Yüce Allah’ın ev halkı üzerine vali tayin ediyorum!’’

Sen buna razı değil misin... ‘’Eğer onlar için senden daha hayırlı olanını bilseydim, bulsaydım, onların üzerine onu tayin ederdim! “ buyurdu. Attab b. Esîd; gerçekten salih, bilgili, faziletli, son derecede verâ ve takva sahibi, Allah adamı idi.

Peygamberimiz aleyhisselam ona günlük iki dirhem valilik maaşı geçimliği bağladı. Attab b. Esîd, Mekke halkına; Peygamberimiz aleyhisselamın kendisini günlük iki dirhem geçimlikle Mekke valiliğinde görevlendirdiğini, geçim hususunda hiç kimseye muhtaç olmadığını bildirmiş, iki dirhemle açlığını gideremeyen kimsenin karnını, Allah acıktırsın! demiştir.

Birde şimdiki valilerin yaşantı ve maaşını düşün...