İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin arabuluculuğunda İsrail ile Hizbullah arasında ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelerde ABD Başkanı Joe Biden’ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Koordinatörü Brett McGurk ile bir araya geldi. Netanyahu, ateşkes için en önemli şart olarak Lübnan’dan İsrail’e yönelik tehditlerin son bulmasını ve İsrail’in kuzeyindeki yerleşimcilerin evlerine güvenle dönebilmesini gösterdi.

Zelenski, Kuzey Kore askerleriyle çatışma yaşandığını doğruladı Zelenski, Kuzey Kore askerleriyle çatışma yaşandığını doğruladı

İsrail ve Hizbullah arasında ABD'nin sunduğu ateşkes taslağında 60 günlük bir deneme süresi öngörülüyor. Taslak uyarınca, çatışmaların sona ermesinin ardından İsrail ordusu 7 gün içinde Lübnan’ı terk edecek ve Lübnan ordusu sınır boyunca 10 bin askerle konuşlanarak Hizbullah’a ait silahları ele geçirecek. BM barış gücünün de bu süreçte destek sağlayacağı belirtilirken, ateşkesin ardından İsrail ve Lübnan, ABD aracılığıyla BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının uygulanması ve sınır anlaşmazlıklarının çözümü için dolaylı müzakerelere başlayacak.

8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden İsrail-Hizbullah çatışmaları, Lübnan’da büyük bir insani krize yol açtı. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre, çatışmalarda 2 bin 822 kişi hayatını kaybetti, 12 bin 937 kişi yaralandı. Özellikle güney Lübnan'da yüz binlerce kişi yerinden edildi, bazıları kuzeye, bazıları ise Suriye’ye göç etti. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ateşkes için "tedbirli iyimserlik" içinde olduklarını belirtti ve diplomatik çabaların sürdüğünü ifade etti.

İsrail ordusunun, Hizbullah’ın kontrolündeki güney Lübnan’a yönelik hava saldırıları ve Hizbullah’ın İsrail’e karşı gerçekleştirdiği roket saldırıları iki ülke arasında devam eden çatışmalara dair endişeleri artırıyor. İsrail’in kuzeyinde yaşayan birçok insanın evlerinden uzak kalmasına yol açan çatışmaların bölge genelinde güvenlik risklerini daha da artırması bekleniyor.

Editör: Nehir Durdağı