İsrail'de iki aşırı sağcı bakanın, Gazze'deki Filistinlilerin göç ettirilmesine yönelik açıklamaları, ABD ile İsrail arasında krize neden oldu.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, İsrailli bakanların açıklamalarını "kışkırtıcı ve sorumsuzca" olarak değerlendirirken, aşırı sağcı Bakan Ben Gvir "Amerikan bayrağındaki yıldızlardan biri değiliz" cevabını verdi.

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerini" açıklamıştı.

“Gazzelileri göçe cesaretlendirecek bir çözümü teşvik etmeliyiz. Bu doğru, adil, ahlaki ve insani bir çözümdür. Başbakan'a ve yeni Dışişleri Bakanı'na çağrıda bulunuyorum; bu, bir göç projesi planlamak ve Gazze sakinlerinin dünya ülkelerine göçünü teşvik etmek için bir fırsattır; hata yapmayın, dünya çapında yardımcı olabilecek ortaklarımız var.”

Bu açıklamalara Amerikan Dışişleri Bakanlığı sert yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli bakanların açıklamalarını kışkırtıcı ve sorumsuzca şeklinde niteledi. ABD’nin, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan açıklamaları reddettiğini aktardı.

İsrailli Bakan Ben-Gvir buna hemen yanıt verdi. "ABD'yi takdir ediyorum ama kusura bakmayın, Amerikan bayrağındaki yıldızlardan biri değiliz. ABD bizim en iyi dostumuzdur ama her şeyden önce İsrail devleti için en iyisini yapacağız." ifadesinde bulundu.

Fransa'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nicolas De Riviere, İsrail'in Gazze halkını zorla yerinden etmesini desteklemeyeceklerini duyurarak şu ifadelri kullandı; "Fransa çok açık bir şekilde toplumların zorla yerinden edilmesine karşı." 

Editör: Nehir Durdağı