İsrail  İran'ın 300 füze ve İHA ile gerçekleştirdiği "Gerçek Vaat" operasyonuna beklenen misillemeyi yaptı. Dün gece saatlerinde İsfahan'a 3 İHA ile saldırı gerçekleştiren İsrail ordusu, beklemediği bir karşılık aldı.

Dronelar hava savunma sistemleri tarafından havada imha edilirken, güvenlik amacıyla İran'da tüm uçuşlar askıya alındı. İsfahan'da duyulan patlama seslerinin füze kaynaklı olmadığını da belirten İranlı yetkililer, sesin hava savunma sistemlerinin karşı hamlesinden kaynaklandığını açıkladı.

İlk olarak Amerikan ABC News kanalının ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi daha sonra CBS News ve CNN tarafından  takipçilerine aktarıldı. 

İranlı yetkililere dayandırılan haberlerde  İran'a füze  saldırısı olmadığı belirtildi. İranlı yetkililer, "İsfahan'da duyulan patlama İran'ın hava savunma sisteminin aktivasyonu sonucu gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

ABD ve İsrail arasında yapılan Refah operasyonu toplantısında İsrail'in 24 veya 48 saat içinde İran'ı vuracağını ABD'ye bildirdiği belirtildi.

İsrail'in İran'a karşı başlattığı misilleme saldırısının ardından İsrail ordusundan da bir açıklama geldi. İsrail ordusu Kuzey İsrail'de sirenlerin çaldığını açıkladı.

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyükelçilik çalışanları ve ailelerine Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba şehirleri dışındaki bölgelere kişisel seyahatlerin kısıtlandığı belirtildi. Açıklamada, bu kararın İsrail'in İran'a misilleme amaçlı bir saldırı düzenlediği yönündeki raporların ardından yaşanan "aşırı tedbir nedeniyle" alındığı belirtildi.

İsrail İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölürken İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı. İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı. İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran'ın hava saldırısına karşı "açık ve etkili" şekilde karşılık verme kararı aldığını iddia etmişti. İran ise, İsrail'in muhtemel saldırısına "süratli", "daha güçlü" ve "daha kapsamlı" yanıt vereceklerini duyurmuştu.

Irak ve Suriye'de patlama sesi

Patronununu önce bıçakladı sonra kafasına kazma sapladı! Patronununu önce bıçakladı sonra kafasına kazma sapladı!

İran'ın "Gerçek Vaat" operasyonuna dün gece misilleme yapan İsrail ordusunun yalnızca Tahran'ı değil Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da bulunan bir havaalanını ve Irak'ın başkenti Bağdat ile Babil'i de vurduğu ortaya çıktı.

Hava savunma sistemleri droneları havada imha ederken İsrail'in gece yarısı yalnızca İran'ı değil Irak ve Suriye'yi de vurduğu ortaya çıktı.

İsrail'in İran'ın yanında Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da bulunan bir havaalanının gece yarısı vurduğu bildiriliyor. İsrail  El Talah havaalanının yanı sıra yine güneydeki Izra şehrinde yer alan Suriye ordusuna ait bir radar erken uyarı sahasını da hedef aldı. 

Editör: Nehir Durdağı