Anadolu Yakası'nın Pendik İlçesi'nde yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete açılan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 4 milyar dolara satılacağı ileri sürüldü.

İsmini dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'den alan havalimanın temeli Şubat 1998 tarihinde atıldı. Ocak 2003 tarihinde bitirilen havalimanı toplam 550 milyon dolara mal oldu.

550 milyon dolara mal olan havalimanı 4 milyar dolarlık dev bir anlaşma ile yeni sahiplerine kavuşuyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı, Malezya ve BAE’nin önde gelen yatırım şirketlerinin liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından satın alınmak üzere.

Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) tüm hisseleri için yapılan bu teklif, yaklaşık 4 milyar dolar değerinde.

Sabiha Gökçen Havalimanı için hisse başına 11 RM (2,3 dolar) teklifi geldi. Anlaşmanın tamamlanması durumunda ise Malaysia Airports Malezya borsasından çekilecek. Sabiha Gökçen Havalimanı 2023 yılında 37,6 milyon yolcu ağırlamıştı.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası havalimanı konuyla ilgili kamuoyuna açıklamada bulundu.

KAMUOYU DUYURUSU

Bazı medya kuruluşlarında İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG)’nın “satıldığına” ilişkin yayınlanan haberlerle ilgili olarak açıklama yapma gereği doğmuştur. Khazanah Nasional Berhad (KNB) liderliğinde oluşturulan bir konsorsiyumun işletmecimiz Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB)’ın hissedarlığıyla ile ilgili yaptığı teklif, bazı basın organlarında “Sabiha Gökçen Havalimanı 4 milyar dolarlık dev bir anlaşmayla satılıyor” şeklinde haberleştirilip servis edilmiştir. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.  

Haberin konusunu kamuoyunun doğru bilgilenmesi için kısaca özetlemek gerekirse; 

Gateway Development Alliance (GDA) konsorsiyumu, %100 hissedarımız olan Malaysia Airports Holdings Berhad'ın (MAHB) satın alınması için bir teklif sunmuştur. Bu konsorsiyum, mevcutta MAHB grubunun ana hissedarı olan Khazanah Nasional Berhad (KNB) liderliğinde oluşturulan bir yatırımcı grubudur. GDA'nın teklifine göre, mevcutta MAHB'ın yaklaşık %40 hissesine sahip olan EPF ve Khazanah şirketleri, bu işlem sonrasında hisse oranını 70%’e çıkacak olup, geriye kalan  %30’luk MAHB hissesi ise  Abu Dhabi Yatırım Kurumu ve Global Infrastructure Partners (GIP) tarafından paylaşılacaktır.

Paylaştığımız detayda da görüleceği üzere; söz konusu teklif, MAHB’ın halka açık hisseleri ile ilgili olup İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda operasyonel veya yönetsel herhangi bir değişikliğe sebep olmayacak niteliktedir. 

Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya devam etmektedir.

O araba markası Türkiye'deki üretimine ara verme kararı aldı! O araba markası Türkiye'deki üretimine ara verme kararı aldı!

Kamuoyuna ve ilgililere saygıyla duyurulur.

Editör: İrem Nur Kaya