İNANIN bazı şeylere şu parti, o ittifak, bu parti şu ittifak yönünden asla bakmıyorum. Benim bakış açımda asıl olan, devletin menfaati, devletin iyi yönetilip yönetilmediği. Devletimizin âli çıkarları yönünde olandır. Cumhur İttifakı gerekçelerini sundu. Seçim kurulu toplandı. Gerekçeler 4-7 kabul gördü. Mazbata iptal oldu. Yeniden seçim yolu göründü. Buraya kadar her şey normal. Ama normal olmayan bir şey var. Sürecin bu kadar uzaması. Ve seçim takviminin 50 gün sonraya verilmesi. Ve de bu devasa kentin, İstanbul’un bu kadar istenmesinin, ekonomimize verdiği zarar. İşte beni üzen, beni kahreden bu manzara.

Dolara bakın

Yerel seçim bittiğinde, sonuçlar alındığında dolar 5.30 civarındaydı. Şimdilerde ise 6.15’lerde. Bunun anlamı doların yüzde yirmi civarında prim yaptığı, bunun anlamı çarşı pazarın, petrolün, benzinin, sebze meyve fiyatlarının yeniden hesap tahtasına geleceği. Yani dolarda her tık yükselme, benzini, mazotu, doğal gazı +etkiliyor. Çiftçinin, besicinin, hayvancının maliyetini etkiliyor. Faizleri etkiliyor, tahvilleri etkiliyor, işsizliği etkiliyor, Merkez Bankası’nın rezervini etkiliyor, ekonomimizi etkiliyor, vatandaşın, dar gelirlinin cebini, geçimini etkiliyor, mutfağa yangın olarak dönüyor. İnsanlarımızın hayatını karartıyor.

Zona oldu

Aile dostu hemşire bir kızımız var. Fikriye Yurdaer. Sokakta karşılaştık. Oğlu Yiğit’i okula götürüyordu. Elinde, yüzünde kızarıklıklar vardı. ‘Geçmiş olsun, hayır olsun’ diyecek oldum, bir dokun bin ah işit türünde dertlendi; “Ağabey aşırı stresten zona oldum. Bu bir sinir hastalığı. Geçim sıkıntısı, çarşı pazar fiyatları, çocuğumun okul masrafları, kira, mutfak masrafları. Aile bütçemizi zorluyor. 10 liralık soğan, 8 liralık patates bizi bu hale getirdi” dedi. Ekonominin, doların halini gördükçe, İnsanımızı sıkıntı basıyor, daralıyor, strese giriyor. Psikologlar bu stresin, zona, migren, mide ülseri, reflü, kabızlık, kurdeşen, egzamayı tetiklediğini hatta kalp krizine gidecek kadar bir süreci başlattığını söylüyorlar.

Yaz-boz olmaz

Sanki bir oyun sahnesi. Mazbata verildi. Şimdi geri alındı. Niçin verildi? Niçin alındı? Süreç niçin bu kadar uzadı! Uzayan bu süreç, önlerini göremeyen yabancı yatırımcıların, dolar spekülatörlerinin alanı boş bulmalarını, istedikleri gibi at oynatmalarına sağladı. Sonuçta dolar 6 TL’yi aştı. Faizler kağıt üzerinde yüzde 25’leri, merdiven altında ise yüzde 30’ları geçti. Vatandaş da ekonomi grogi duruma geldi.

Seçim ne olur?

Benim oyum hayatım boyunca MHP’ye oldu. Çünkü Türk Milliyetçiliğini orada gördüm, orada yaşadım. Milliyetçilik, Türkçülük, bayrak, vatan millet dendiğinde, başka parti tanımam. Terörle iyi mücadeleden dolayı son seçimde oyum Cumhur’a oldu. Ama yıllarını sokakta geçirmiş bir gazeteci olarak diyorum ki, 23 Haziran seçimlerine dikkat edin. Ve bu sözüme mim koyun. Etki tepkiyi doğurur. Bu süreç bence kimse kızmasın ama insanların kafasında şüpheler uyandırdı. HDP destekli İmamoğlu’nun elini güçlendirdi. Ve seçmen tercihi bu yönde daha da güçlenerek şekillenebilir. Halka iyi gerekçeler sunulup iyi çalışılması gerekiyor. Hayal kırıklığı yaşanabilir. Elçiye zeval olmaz diyelim bitirelim.