Gezici tarafından, 17-20 Şubat tarihleri arasında 8248 kişiyle yapılan araştırmada katılımcılara, "31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi parti adayına oy vermeyi düşünüyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

EKREM İMAMOĞLU VE MURAT KURUM BAŞA BAŞ 

Anket sonuçlarına göre CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP'nin adayı Murat Kurum arasındaki rekabet başa baş devam ediyor. Aynı araştırmada DEM Parti'nin İstanbul eş başkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni ise üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmanın sonuçları şöyle:

İSTANBUL ANKETİNİN SONUÇLARI BELLİ OLDU

Ekrem İmamoğlu (CHP) Yüzde 43,5

Murat Kurum (AKP) Yüzde 44,1

Meral Danış Beştaş- Murat Çepni (DEM Parti) Yüzde 4,1

Azmi Karamahmutoğlu (Zafer Partisi) Yüzde 3,1

Mehmet Altınöz (Yeniden Refah Partisi) Yüzde 2,3

Buğra Kavuncu (İYİ Parti) Yüzde 1,7

Diğer adaylar Yüzde 1,2

SEÇİMİN KADERİ KARARSIZLARIN ELİNDE

Araştırmada kararsız seçmen sayısının %12 – 14 bandında olduğu belirtilerek "Bu seçmenin milliyetçi merkez seçmen olduğu görülüyor" ifadeleri kullanıldı. 

Hatay'da depremden kurtulup gittiği Güney Kore'de yangından kurtulamadı. Murat İslamoğlu öldü Hatay'da depremden kurtulup gittiği Güney Kore'de yangından kurtulamadı. Murat İslamoğlu öldü

MURAT GEZİCİ SONUÇLARI DEĞERLENDİRDİ

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, araştırma sonuçlarına ilişkin şunları kaydetti: 

"Araştırma verileri dikkate alındığında, İstanbul halkının kentsel dönüşüm, ulaşım ve trafik gibi kent yaşamını doğrudan etkileyen temel sorunları öncelikli olarak gördüğü ve bu sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını talep ettiği belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

İstanbul'daki seçmenlerin, siyasi polemiklerin ötesine geçerek gerçekçi ve etkili çözümler sunan adaylara yönelik bir talebi olduğu gözlemlenmektedir. Seçmenler, sorunları kavrayan ve bu sorunlara yönelik somut eylem planları hazırlayan adayları tercih etmekte ve İstanbul'un karşı karşıya olduğu zorlukları çözmek adına adımlar atılmasını beklemektedirler. Bu bağlamda, seçmenlerin günlük yaşamlarını derinden etkileyen konularda pragmatik ve etkili adımlar atan adaylara yönelik bir talepleri olduğu açıkça görülmektedir. Seçimin kaderini ideolojik tercihlerin değil, İstanbul'un karşı karşıya olduğu temel sorunların çözümüne odaklanacak bir belediye başkanı arayışının belirleyeceği gözlemlenmektedir. Bu seçim sürecinde, 2019 seçimlerinin ardından ortaya çıkan siyasi atmosferden farklı bir seyir izlenmektedir. İstanbul halkının beklenti ve talepleri, önceki seçimlere kıyasla değişim göstermektedir. Ayrıca, İstanbul sakinlerinin memnuniyetsizlikleri de bu süreçte yeniden şekillenmiştir. Bu durum, seçimde hangi adayların tercih edileceğini ve seçmenlerin hangi konulara öncelik verdiğini anlamak açısından önemlidir. Bu değişen dinamikler, seçim sonucunu etkileyebilir ve adayların kampanya stratejilerini de şekillendirme potansiyeline sahiptir."

Editör: İrem Nur Kaya