Kadir kelimesi sözlükte '' hüküm, şeref, güç,  yücelik'' vb anlamlara gelir,

Dini bir kavram olarak ise '' Leyletül-Kadr, kadir gecesi'' şeklinde kullanılır. Kur'an Hz. peygambere kırk yaşında iken M. 610   yılının Ramazan ayında ve bu gecede indirilmeye başlanmıştı. Kur'anı Kerimdeki Kadir suresi bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazanın son on gününün  tek gecelerinde veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetlerde vardır. (Müslim)

Dolayısıyla Ramazanın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.

Allah Teala bu mübarek gecenin faziletini kitabında bizlere şu şekilde bildirir; '' Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerde iner. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.'' (Kadir, 97/1-5)

KADİR GECESİ ve KADER GECESİ:

Resulü Ekrem efendimiz sav Kadir gecesinin bazı alametlerini şöyle bildirmiştir: '' O gece gökyüzü parlak ve bulutsuz, hava latif olur. soğuk veya sıcak olmaz. O gecenin sabahında güneş güneş ziyasız solgun olarak doğar. Bu gecede yapılan ibadet içinde Kadir gecesi olmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.

Peygamber efendimiz sav kendisinden önceki ümmetlerin ömürleri gösterildi. Ümmetinin ömürlerini kısa gördü de Allah'a dua etti. Bunun üzerine Cenabı Allah Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini ihsan etti.

Peygamber Efendimiz sav şöyle buyurdular; '' Kadir gecesi olunca Allahu Teala Cebrail aleyhisselama emreder. Cebrail as yeşil bir sancak bulunan meleklerle yeryüzüne inip sancağı Kabe-i Muazzamanın üzerine dikerler. Cebrail as bu gece melekleri teşvik eder. Onlar da her ayakta bulunana durana oturana namaz kılana ve zikredene selam verir ve onlarla musafaha eder. Yaptıkları dualara amin derler.Bu fecir vaktine kadar devam eder.

Bu geceye tekrar kavuşup kavuşamayacağımı belli olmadığı için  bu geceyi zikir, namaz, istiğfar ederek namaz kılarak Yaptığımız günahlara istiğfar ederek geçirmeliyiz. Bu gece Kur'an'ı Kerim okumalı, secdeye giderek yaptığımız günahların affedilmesi için Cenabı Allaha yalvarmalı gözyaşı dökmeliyiz.

Bu sebeple Bizler Ortadoğu Gazetesi çalışanları olarak Müslüman Yüce Türk Milletinin ve İslam aleminin Kadir gecesini tebrik ediyoruz. Allah bizleri duası ve tevbesi kabul olan kulları arasına ilhak eylesin,