İstanbul Sarıyer Büyükdere Mahallesi'nde bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında düzenlenen silahlı saldırıda bir Tacikistan, diğeri ise Rus uyruklu 2 katil zanlısı yakalandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya  yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"Bugün Sarıyer'de pazar ayini sırasında maskeli iki şahıs tarafından düzenlenen silahlı saldırıda Tuncer Cihan isimli vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Olaydan hemen sonra yaptığımız açıklamada faillerin en kısa sürede yakalanıp, adalete teslim edileceğini belirtmiştik. Menfur saldırı sonrası İstanbul emniyetimiz çok hızlı ve kapsamlı bir çalışma başlattı. Gün boyu emniyet güçlerimiz 30 ayrı adrese baskın düzenledi. Şu ana kadar 47 şahıs gözaltına alındı.

Saat 22.00'de belirlenen adrese yapılan baskında cinayet zanlısı iki şahıs yakalandı. Zanlıların yabancı uyruklu olduğunu ifade etmek istiyorum. Biri Tacikistanlı biri Rusyalı olan yabancı uyrukluların DEAŞ'lı olduğunu değerlendiriyoruz. Zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır. Şunun altını çizmek istiyorum; İstanbulumuz farklı dinlere asırlardır ev sahipliği yapmaktadır, yapmaya da devam edecektir. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışanlara asla ama asla göz açtırmayacağız. Son olarak başta bölücü terör örgütü olmak üzere terörün her türlüsüyle mücadele ediyoruz. DEAŞ ile ilgili 1 Haziran 2023'ten bugüne 1046 operasyon yaptık." 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, basın açıklaması öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 2 katil zanlısının yakalandığını duyurmuştu. Bakan Yerlikaya paylaşımında, "Bu sabah Sarıyer Santa Maria Kilisesinde pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır. Failleri tespit edip yakalayan İstanbul Emniyetimizi ve kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul Valisi Davut Gül, saldırı sonrası öğle saatlerinde kilise önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, "Hepimizin başı sağ olsun. Saldırıyı şiddetle kınıyoruz. 1972 doğumlu vatandaşımız hayatını kaybetti. Tek kişiye saldırı oldu, yaralı yok. Failler bulunacak ve adli makamlara teslim edilecek." ifadesinde bulunmuştu.

Saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul sulh ceza hakimliği tarafından olay ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Sayın Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Sayın Anton Bulai ve Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Witold Lesniak ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Tüm cemaate başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Tüm teşkilat arama faaliyetleri içerisinde. Faillerin yakalanması için gereken adımlar atılıyor." ifadesinde bulunmuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise başsavcılığın soruşturma başlattığını belirterek, "İstanbul Sarıyer'de Santa Maria kilisesinde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir." ifadelerini kullanmıştı.

Konya Ereğli'de cinayet: Yavuz Çapan öldü, Hacı Salih Çamlıbel yaralandı Konya Ereğli'de cinayet: Yavuz Çapan öldü, Hacı Salih Çamlıbel yaralandı

Fener Rum Patriği Bartholomeos’tan  başsağlığı mesajı

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Latin Katolik Kilisesi'ne bugün maskeli iki kişi tarafından düzenlenen saldırı sonrasında Papa'dan ve İtalya'dan başsağlığı mesajları geldi.

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Latin-Katolik Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne bu sabah iki maskeli kişinin ayin sırasında düzenlediği ve bir kişinin hayatını kaybettiği saldırı ile ilgili açıklamada bulundu.

Vatikan'da, Aziz Petrus Meydanı'nda Pazar günü düzenlenen öğle ayini sırasında konuşan Papa, saldırının mağdurlarıyla dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, "Pazar ayini sırasında saldırı düzenlenen ve bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı İstanbul'daki Santa Maria Kilisesi cemaatine cok yakınım" ifadesini kullandı.

İtalya basınında da geniş yankı buldu

İtalyan Dışişleri Bakanı'ndan kınama İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, sosyal paylaşım sitesi X'ten yayınladığı mesajda başsağlığı diledi ve Santa Maria Kilisesi'ne yönelik saldırıyı kınadığını vurguladı. Olayla ilgili gelişmeleri Ankara'daki İtalyan Büyükelçisi ve İstanbul'daki Başkonsolos'un yakından takip ettiğini de belirten Dışişleri Bakanı Tajani, Türk makamlarının sorumluları yakalacağından emin olduğunu ifade etti.

Corriere Della Sera gazetesi ise "İstanbul'da bir kiliseyi basan maskeli şahıslar ateş açtı" manşetini attı.
La Repubblica'da ise saldırganların Türk polisi tarafından yakalandığına yönelik bilgiler yer aldı.TGCOM24'te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın "Bu korkakça saldırıyı kınıyoruz" sözleri hatırlatıldı. Saldırganların IŞİD üyesi oldukları belirtildi.

Ansa Haber Ajansı ise Papa Francis'nun Angelus ayininde saldırıya ilişkin taziyede bulunduğunu duyurdu. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin kınama mesajı da haberde yer aldı.
 

Editör: Nehir Durdağı