Koronavirüs aşısını bulan Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Türk Profesör Doktor Uğur Şahin, geliştirdikleri aşıyla ilgili flaş açıklamalarda bulundu.

Şahin, "Virüsü asla tamamen yenemeyeceğiz" itirafında bulunurken, "Ulaşmak istediğimiz şey, insanların evden çıkamayacakları bu duruma tekrar gelinmemesidir. Bunu, herkes iyi çalışır ve yeterince doz aşıyı teslim edebilirsek başarabiliriz. Buna yaz sonunda ulaşabiliriz. Yazın daha kolay olacak. Bu yaz hayatın neredeyse normal olduğu zamanları siz de fark ettiniz çünkü yazın virüs daha az aktif. İnsanlar da çoğu zaman dışarıda. Dışarıda enfeksiyon kapma olasılığı daha düşük" ifadelerini kullandı.

27 ülkeye koronavirüs aşısı göndereceklerini belirten Şahin, "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin aşıya onay almasından mutluluk duyuyoruz. Bu bizim için çok mühim bir olay. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) diğer ülkeler için bir örnek model. 27 ülkeye yollayacağız. Orada başlayacaklar aşılara. Tabii şimdi elimizde yeterince aşı dozu yok. Her devlete birkaç yüz bin aşı dozu gidecek. Ondan sonra ocak ve şubatta belki 10-15 milyon doza kadar yükseltme imkanımız var" dedi.

Şahin, Türkiye ile ilgili de şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de akrabalarım var zaman zaman onlarla görüşüyorum. Elbette hepsi gururlu ve iyi dileklerde bulunuyor ve heyecan duyuyorlar. Bunu çok güzel buluyorum. Türkiye'den ve Almanya'da yaşayan Türklerden harika mesajlar aldım.
Türkiye ile aşı görüşmeleri sürüyor. Kısa süre içerisinde sözleşme imzalamanın mümkün olacağını düşünüyorum. Türkiye'ye aşı göndermekten mutlu olacağım. Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir."

Editör: Haber Merkezi