Çin'in Wuhan kentinde görülen ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs Türkiye'de de tespit edildi. Sağlık Bakanı Koca, vakanın erkek ve sağlıklı olduğunu söylerken koronavirüsün Türkiye'de nerede görüldüğünü açıklamadı. 

Koronavirüs Türkiye'de nerede görüldü?

Dünya'yı kasıp kavuran koronavirüs (covid19) salgını birçok Asya ve Avrupa ülkesini etkisi altına alırken Türkiye'de ilk vaka görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakasının erkek ve sağlıklı olduğunu belirtirken hastanın korunması için daha fazla bilgi verilmeyeceğini de ifade etti. Bu açıklamadan sonra vatandaşlar koronavirüs Türkiye'nin hangi ilinde görüldü? şeklinde araştırmalar yapmaya başladı ancak resmi kaynaklardan gelen bir bilgi yok. Sadece sosyal medya üzerinde konuşulan tahminler var. 

CNN Türk spikeri İstanbul dedi

Gece saatlerinde Sağlık Bakanı'nın açıklamaları canlı veren CNN Türk'ün ekranındaki spikerin, "İstanbul'da bir vatandaşımızın yaptırdığı test sonucu pozitif çıktı" demesi kafalarda soru işareti bıraktı. Söz konusu video sosyal medya üzerinden binlerce paylaşım aldı. 

CNN Türk spikerinin bu sözleri bilinçli bir şekilde söyleyip söylemediği ise bilinmiyor. 

Coronavirus nasıl öldürür?

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve neredeyse tüm dünya ülkelerine yayılan coronavirüs, son olarak Türkiye'de görüldü. Bunun üzerine salgın ile ilgili yapılan araştırmalar daha hızlandı. Vatandaşlar özelikle coronavirüs nasıl öldürür sorusunun cevabını arıyor

Corona virüsü ilk olarak dolaşım sistemindeki hücreleri hedef alır. Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtileri vardır.

Koronavirüsü sebebiyle gerçekleşen ölümlerin büyük bölümü zatürre gibi solunum yolu hastalıklarından gerçekleşiyor.

Yoğun zatürre sonucunda ciğerlere dolan sıvı nefes almayı engelleyerek ölümlere neden olabilir.

Dolaşım sistemini etkileyen virüs nedeniyle, akciğerlerden kan dolaşımına yeterince oksijen sağlanamadığında çoklu organ yetmezliği de ölüme götürebilir. 

Koronavirüs toplam vaka ve ölüm sayısı

Koronavirüs salgını ilk çıktığı yer olarak düşünülen Çin'de şu ana kadar 3.158 can aldı. Avrupa'nın tarihi ve turistik yeri İtalya'da ise 631 ölüm gerçekleşti. İtalya'yı sınır komşumuz İran 291 ölüm ile takip ederken Güney Kore'de ise 61 ölüm bilgisi alındı. 

Koronavirüs sebeiyle şu ana kadar toplam 4299 ölüm gerçekleşirken 119 binden fazla da vaka görüldü.