Almanya'nın turizmde Türkiye'yi koronavirüste riskli ülke olarak göstermekteki inadı devam ederken, Berlin eyaletinin Türk asıllı sağlık bakanı Dilek Kalaycı, açıklamalarıyla şaşkınlık yarattı.

IPN isimli bir sosyal medya kanalındaki röportajında Kalaycı, “Türkiye sizce nasıl görünüyor? Bir Türk kadını olarak ne diyorsunuz” sorusuna şu cevabı verdi:

- Başta Türkiye pandemiyi fazla ciddiye almadı. Biz burada hemen kriz yönetimine geçtik. 

- Onlar ‘Bizde yok, yaygın değil’ gibi açıklamalar yaptılar. Türkiye ciddiye almada geç kaldı. 

- Robert Koch Enstitüsü var. Bilimsel verileri toparlıyor. Bağımsız uzmanlarla bize yol gösterdi. Bilime dayalı kurum güven verdi. 

- Türkiye'de de böyle bir şeyin olması iyi olur. Ortadaki rakamların görünür olması da önemli. Ne kadar test yaparsanız, virüslü kişi sayısı da o kadar çıkar. Bizim Berlin'de haftalık test kapasitemiz 60 bin. Türkiye de test sayılarını artırmalı.

- Tatilimi her yıl Türkiye'de yapıyorum. Vatandaşımızın sağlığını düşünmek zorundayım. Şu dönem ‘Türkiye'de tatil yapın’ diyemiyorum. 

- Bu pandemi dönemi, sağlık söz konusu. Hem eğlenceyi, hem tatili azaltmamız gerekiyor. 

- Tatil yapmayacağım, Türkiye'ye de gitmeyeceğim. 

- Robert Koch Enstitüsü riskli ülkeleri yayınladı. Risk ülkelerinde tatil yapmayı kimseye tavsiye etmem. Enstitünün belirlediği riskli ülkeler arasında Türkiye de var.