Koronavirüs aşısını bulan Biontech'in sahibi Uğur Şahin, tüm dünyada olduğu gibi Almanya'da da el üstünde tutuluyordu.

Ancak işler tersine döndü.

Alman bilim adamları ortaklaşa bir mektup yazarak Şahin'e yönelik sert ifadeler kullandı.

Berliner Zeitung'da yayınlanan makalade, Leipzig Üniversitesi’nden Profesör Jört Matysik, Ruhr Bochum Üniversitesi’nden Profesör Gerald Dyker, Tübingen Üniveristesi’nden Profesör Andreas Schnepf, Zürih Üniversitesi’nden Profesör Martin Winkler'in imzaları yer aldı.

Yazıdan öne çıkan bölümler şöyle:

- Aşıda kullanılan bütün malzemeler renksizken, gri ya da koyu beyaz nasıl oluşuyor? Bir hapın ya da şurubun renkli olması olası. Fakat gri renk yani seyreltilmiş siyah, bu tür süreçlerde beklenen bir sonuç değil. Bu durum bir bozulmayı mı işaret ediyor. Beyaz olmayan bir hap yapınca, bir şeylerin yanlış olduğuna dair şüpheler uyanır. BioNTech’ten bu konuda bir açıklama bekliyoruz.

- Bilim insanları olarak BioNTech’in kullandığı metotları merak ediyoruz. mRNA aşısının nasıl kontrol edildiğini öğrenmek istiyoruz. Meslektaşlarımla bu konuyu konuştuk ama büyük hacimli ürünlerin kalitesinin nasıl kontrol edildiğini çözemedik.

- Bu kadar farklı lokasyonlarda yan etkilerin görüldüğünün açıklanmaması gerekiyor sonuçta bütün aşılarda aynı ürün bulunuyor. Farklı partilerde farklı sonuçlar çıkması tolere edilemez..

Bilim insanları ayrıca bu konuların da yer aldığı kapsamlı bir raporun Almanya’nın önde gelen araştırma kurumlarından Paul Ehrlich Enstitüsü’ne de gönderileceğini duyurdu.

Editör: Haber Merkezi