Türkiye'nin turizm merkezlerinden olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde koronavirüs alarmı...

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, son 15 gün içinde ilçede 7 kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını kaybettiğini açıkladı ve aciler yeni yasakların alınması gerektiğini söyledi.

Aras, ilçenin resmi nüfusunun 176 bin 500 olmasına rağmen şu anda 70 bini yazlıkçılar olmak üzere nüfusun 300 bine çıktığını belirtti ve şöyle konuştu:

- Bodrum’da ilk can kaybımız İstanbul’dan gelen büyüğümüzün vefatı ile oldu. Bodrum’un girişinde kontroller sürüyor, alınan tedbirler açısından Muğla’nın da dolaşıma kapatılması etkili oldu. Sadece kamusal ve sağlık ihtiyaçları için giriş, çıkış sağlanıyor. Ancak iller arasında yapılan bu düzenleme, salgınla etkin mücadele için Koronavirüs vaka sayısına göre ilçeler arasında da yapılarak, giriş çıkışlar ve trafik akışı acil ihtiyaçlar dışında engellenmelidir.

- Bodruma gelen insanlar evine kapanamıyor, evin ihtiyaçları, tadilatı, alışverişi var o yüzden bunlar şehir içinde insanlarla temas ettiler. Bodrumun riski büyük oranda bu yüzden, ilçeler arasında getirilecek seyahat düzenlemesi bu riskin büyük oranda azalmasına neden olacaktır.

- Türkiye'de ekonomik olarak en fazla etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. Buna rağmen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından turizmcilerden bağış toplanıyor.

- Turizmciden destek beklemeyi bırakın. Sektör ve turizmciler bitik, oteller kapalı ancak kapalı kaldığı zaman da giderleri devam eder. “Oteli kapattım güle güle” diyemezsiniz, bırakın onlardan bağış almayı, tam tersine krizden çıkışta Türkiye’nin en önemli can simidi olacak olan turizmcileri şimdiden destekleyerek, omuz vermeliyiz.

- Belediyelerin de gelire ihtiyacı var,  almamız gereken bir çok gelirden vaz geçtik ancak çöp toplamak, hijyen sağlamak gibi temel hizmetlerin devam etmesi gerekiyor. İller Bankası’ndan Bodruma gelen para 4 milyon 800 bin, benim sadece personel giderim 12 milyon, o yüzden gelirimiz yetersiz. Belediyelere yeni gelir kaynakları ve destek lazım ki halkın temel ihtiyaçları karşılanabilsin. 

-Gırtlağına kadar bankalara kredi borcu yükü altına giren belediyeler var. Hükümetten, belediyeleri kredilere yüksek faiz uygulayan bankaların vicdanına terk etmeden, bu borçları ötelemesini bekliyoruz. 

Editör: Haber Merkezi