Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına videokonferansla bağlanan Biontech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, daha sonra canlı yayında Türkiye'ye seslendi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Uğur Şahin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakanımın anlattığı gibi Aralık’tan beri beraber konuşuyoruz. Türkiye’ye uyguladığımız aşıyı nasıl getirebiliriz diye. Aralık’ta 1,5 milyonu konuştuk. Sayın Bakan sağolsun iki üç hafta arada istediği dozları yükselttiler.

120 milyon doz olarak imza attık. Çok mutluyum çünkü şimdi Türkiye bu altıncı ayın sonuna kadar, Haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz-Ağustos ve Eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Son 2 haftada bizim ekipler yoğun çalıştı. Ne zaman ne kadar aşı dozu geleceği hakkında anlaştık. Allah’ın izniyle biz de aşıları Türkiye’ye getireceğiz.

Sayın Bakanım telefonla çok görüştük. Bana her zaman soruyordunuz, ‘bu ay 3 milyon ayarlayabilir misiniz’ diye. Ben de ‘imkan olunca evet’, elimizde imkan olmayınca ‘hayır’ diyordum. Şimdi Allah’ın izniyle imkanımız var, problem çıkmazsa zamanında yollayacağız

Bizim aşımız mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan mutasyonuna karşı da aşımız yüzde 25-30 oranında etki gösteriyor. Bu etki yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Onu gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz.

Enfeksiyon geçirmiş olan kişiler, gördüğümüze göre ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor. Bu yüksek antikorlar iki aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda antikor oluyor. Hastalığı geçirmiş kişiler için üç aydan sonra bir doz yeterli olabilir. Üçüncü doz en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra ikinci dozdan sorsa verirsek yeter. Türkiye’de yapılan aşı kampanyasında en çok kişi 6. 7. 8. ayda aşı olacağı için 2022’de üçüncü doz olabilir. Mühim olan vatandaşlara en çabuk zamanda aşı olması gerekiyor.

Haziran’ın ilk yarısında Türkiye’ye gelmek niyetimiz var. O zaman yüz yüze görüşebiliriz. Türkiye’de hem aşı üretmek istiyoruz, hem AR-GE yapmak hem de klinik yapmak istiyoruz. Biz Türkiye’ye zamanında aşı getirmek için gece gündüz çalışacağız. Türkiye’de aşı kampanyasının çok uzman bir şekilde yapıldığını öğrendim. Bizim uzmanlar sizin ekibinizin çalışmaların mükemmel olarak yapıldığını anlattı. Türk olarak çok mutlu oldum.

Editör: Haber Merkezi