Brezilya, Endonezya ve Türkiye'de denenen Çin'in koronavirüs aşısı CoronaVac'ın denemelerinden ortaya çıkan sonuçlar yine ertelendi. Brezilya, CoronaVac isimli aşının ileri aşama denemelerini tamamlayan ilk ülke olsa da, Aralık ayı başında açıklanacağı söylenen ayrıntılı rapor üçüncü defa ertelenmiş oldu.

Bu son erteleme, uluslararası kamuoyunda ve sosyal medyada geliştirme sürecinde Çinli aşı üreticilerinin şeffaflıktan yoksun olduğu eleştirilerini artırırken birçok sağlık çalışanı bu sonuçların açıklanmamasından yakındı.

Sebebi Türkiye mi?

Brezilya'daki Butantan Enstitüsü'nde görevli bilim insanları Sinovac'ın 15 gün daha süre istediğini duyurdu. ABD'nin çok okunan gazetelerinden Wall Street Journal, "Sinovac 15 gün daha süre istedi ve Endonezya ile Türkiye'de de denenen aşının sonuçlarının hepsinin karşılaştırılacağını duyurdu" yorumunu yaptı.

Butantan Enstitüsü'nün Direktörü Dimas Covas, "Sonuçların açıklanmamasının aşının etkililik oranıyla bir ilgisi yok. Aynı aşının üç farklı etkililik sonucu çıkamaz" ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi