Dornaz Alfa nedir?  Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın açıklamasından sonra, 'Dornaz Alfa ne demek?' sorusu gündeme gelerek, dornoz alfanın koronavirüs üstündeki etkisi vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte, corona virüs tedavisi için umut olan dornaz alfa nedir? sorusunun cevabını merak edenler için ayrıntılar.

Dornaz Alfa nedir?

Dornaz Alfa bir solunum hastalığı olan “kistik fibroz” vakalarında bulunan bir tür etken maddedir. Dornaz Alfa etken maddesi, bu hastaların balgamlarında bulunan DNA’yı hidrolize ederek katılaşan mukozayı akışkan hale getirir. 

Dornaz Alfa isimli bu etken madde, solunum yollarını rahatlattığı keşfedildikten sonra, Pulmozyme gibi isimlerle ilaç şeklinde alınabilmesi için yapay olarak da üretilmiştir. Bu sayede sadece kistik fibroz hastaları değil, benzer sorunlar yaşayan diğer hastalarda da kullanılmıştır. Yapılan son dönem çalışmalarıyla Dornaz Alfa’nın koronavirüsün neden oluğu Kovid-19 hastalığına karşı da etkili olduğu tespit edilmiştir.

Dornaz Alfa'nın Kovid-19 üzerindeki etkilerine dair, 16 Nisan 2020 tarihinde New York’taki Cold Spring Harbor Laboratory tarafından bir araştırma yayımlanmıştır. Bu araştırma kapsamında Dornaz Alfa’nın koronavirüse karşılı etkili olduğu ileri sürülmüş ve bilimsel bir yayın yapılmıştır.

Ayrıca ülkemizdeki koronavirüs çalışmalarına öncülük eden Prof. Dr. Ercüment Ovalı da ekibiyle birlikte Dornaz Alfa üzerinde çalışma yaptığını açıklamış, yapay olarak üretilen etken maddenin bir an önce klinik test aşamasına alınması gerektiğini belirtmiştir.

Editör: Haber Merkezi