Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs için tüm dünyada tedavi yöntemleri için çalışmalar sürüyor. Türkiye'de de devam eden çalışmalardan biri de immün plazma yöntemi oldu.  İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, koronavirüse yakalanmış sonrasında iyileşmiş ve test sonucu negatif çıkan bir hastadan plazma toplayarak başka bir koronavirüs hastasını tedavi ettiklerini söyledi. 

Yoğun bakımda makineye bağlı yatan 56 yaşındaki hastaya uygun olan tüm tedavilerin yapıldığını söyleyen Kızılay, hastaya 3,5 gün önce immün plazma tedavisi uyguladıklarını söyledi.

Kısmi iyileşme işaretleri var

Kızılay, hastadan olumlu işaretler aldıklarını ifade ederek, "Hem kan parametrelerinde hem de akciğer kapasitesi ve bulgularında kısmi iyileşme işaretleri var. Bir hastayla aldığımız sonuçları genelleştirmek eksik olur, daha çok hastaya uygulayacağız. Bu çok umutlu olduğumuz bir tedavi. Çünkü immün plazma tedavisi daha önce kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA), ebola virüsü, SARS, MERS gibi viral enfeksiyonlarda başarıyla kullanılmış bir tedavi" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi