Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her akşam koronavirüs rakamlarını açıklıyor.

Ancak ölüm sayısı konusundaki tartışma hala sürüyor. Ölümlerin eksik girildiği iddia ediliyor.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı da bugünkü yazısında bu konuyu gündeme getirdi.

Altaylı, "Çok önemli bir doktordan iki önemli bilgi" başlığını kullandığı yazısına "Türkiye dünden beri açıklanan hasta sayısı ile açıklanan vefat sayısı arasındaki “sabitlenmiş” korelasyonu konuşuyor. Öyle anlaşılıyor ki bu oran ilk günden beri hiç değişmemiş. 21 gram filminden mi esinlenilmiş bilmiyorum ama hep 0,21. Hal böyle olunca açıklamalara olan inanç zayıflıyor haliyle" diye başladı ve şöyle devam etti:

"Tam bu durumu kafamda tartarken Türkiye’nin önemli hastanelerinden birinde, corona ile mücadelede en ön safta savaşan hastanelerden birinde görevli bir doktordan çok ciddi bir mesaj geldi.
Sözünü ettiğim doktor çok kıymetli bir isim.
Daha önce başhekimlik görevlerinde bulunmuş, bir dönem Ak Partili bir Sağlık Bakanı’nın danışmanlığını yapmış birisi.
Mesajını aynen paylaşıyorum:
“Çok yoğun hastanedeyim.
3 haftadır 7 gün hastanedeyim. Çok yoruldum. Hepimiz çok yoğun ve çok yorgunuz.
(...)
Bakan Bey Türkiye geneli yoğun bakım doluluk oranlarını veriyor. Ancak asıl mesele İstanbul. Hastalar yoğunluklu olarak, yarıdan fazlası ile İstanbul’da.
İstanbul genelinde özellikle Avrupa yakasında sıkıntı olduğunu biliyorum. Servislerde solunum sorunu olup minimal solunum desteği entubasyon aşamasına gelmeden ara bakım servisleri gerekli.
Hasta odalarında CPR sonrası yoğun bakıma alınan ek yandaş hastalığı bulunan hastalar maalesef kaybedilebiliyor.
Yoğun bakımda hastaların ventilatör tedavileri çok özen ve aşırı dikkat gerektiriyor. Hastaları solunum cihazına bağlamak otomatik pilota bağlamak değildir.
Ayrıca hâlâ hastaların klinik ve radyolojik olarak tanı konan ancak laboratuvar (test) tanısı almamış hastaların olası şüpheli COVİD 19 tanıları iptal edilerek doğal ölüm bulaşıcı hastalık tanısı girilmektedir. Bunu da dikkate almak gerekir”
NOT: Doktorumuzun adını kendi isteği doğrultusunda paylaşmıyorum.