İstanbul'da ölümlerin geçen yıla göre bu yıl hemen hemen yüzde 50 oranında artması dikkat çekti.

Koronavirüsten tüm Türkiye'de her gün 70 veya 80 arasında kişinin öldüğü açıklanırken, sadece İstanbul'da bu kadar ölüm olması akıllara soru işaretleri bıraktı.

Resmi kayıtlara göre 1 Nisan'la 7 Nisan arasında İstanbul'da geçen yıl 1431 kişi öldü.

Bu yıl 1 Nisan'la 7 Nisan arasındaki ölüm sayısı ise 2211'e yükseldi.

Koronavirüs salgınına kadar geçen yılla bu yıl arasında günlük sayılarda fazla fark gözükmesken, bu seneki olağanüstü artış dikkat çekti.

İstanbul Tabip Odası da dün yaptığı açıklamada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de koronavirüse yakalanan hasta sayısını 601 olarak açıklamasına rağmen sadece İstanbul'da bu sayının 1000'i geçtiğini, ayrıca hastanalerin de dolup taştığını açıklamıştı.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

- Türkiye'deki vakaların yüzde 56'sının İstanbul'da olduğunu, İstanbul'un göz göre göre nasıl vahim bir duruma sürüklendiğini ancak 1 Nisan tarihinde öğrenebildik.

- Dünya ve Türkiye tıbbı bu süreçte COVİD-19 teşhis ve tedavisinde sadece PCR testine dayanarak karar verilemeyeceğini çoktan öğrendi.

- Oysa Sağlık Bakanlığı sadece, hala daha yeterli sayıda yapılmayan PCR testlerinde pozitif çıkan vakalarla ilgili rakamları açıklıyor.

- Yapılan açıklamalarda toplam test, vaka, vefat, yoğun bakımda yatan hasta, entübe hasta sayıları verilirken hastanelerde COVİD-19 teşhisiyle tedavi edilen hasta sayıları bile açıklanmıyor.

- Bu arada test yapıl(a)madan ya da test sonucu pozitif gelmeden hayatını kaybeden hastalara istatistiklerde yer verilmiyor.

- Netice itibarıyla, COVİD-19 vaka ve vefat sayılarını olduğundan çok daha düşük gösteren bu yaklaşıma karşı İstanbul Tabip Odası olarak sahadan topladığımız verilerle gerçek tabloyu raporlaştırıyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.

- İstanbul'da COVİD-19 teşhisiyle hastanelerde takip ve tedavi edilen hastaların sayısı çoktan binleri geçti. (İstanbul'da 45 gün içinde iki hastanenin yapılacağının açıklanması da durumun vahametini gösteriyor.)

- Hastanelerimiz COVİD-19'lu hastalarla dolup taşıyor, artık aynı odada iki hasta birlikte yatırılmak zorunda kalınıyor.

- İstanbul'da eskiden bu yana çok sıkıntılı olan yoğun bakım yataklarıyla ilgili sıkıntı da hızla kendini gösteriyor.

- Öte yandan Sağlık Bakanı 1 Nisan 2020 tarihindeki basın toplantısında Türkiye'de COVİD-19'lu sağlık çalışanı sayısını 601 olarak açıkladı.

- Oysa bizim sahadan topladığımız bilgiler sadece İstanbul'daki COVİD-19'lu hekim, sağlık çalışanı sayısının çoktan bini geçtiğini gösteriyor.

- Pandemiye karşı yersiz, yanlış, hatalı politikalarınızın,  başarısızlığınız apaçık ortadayken “başarı hikayesi yazma” çabalarınızın kurbanı olmak istemiyoruz.