Koronavirüs salgının birinci yılında kademeli kaldırılan koronavirüs kısıtlamalarında yeni kontrollü yaşama geçildi. Hayatımızı bundan böyle risk haritasındaki renkler belirliyor. Türkiye'de iller risk durumlarına göre kırmızı, turuncu, sarı ve mavi liste olmak üzere dört gruba ayrıldı.

Metropol kent İstanbul bu kapsamda, turuncu, yani yüksek riskli grupta. Bu nedenle de İstanbullular normalleşmeye kademeli olarak adım attı. Ama bu durumun düşük riskli maviye veya çok yüksek riskli kırmızıya dönmesinin anahtarı ise vaka sayılarında.

Sabah'a konuşan Prof. Dr. Memişoğlu"Tedbiri bırakmayacağız. İstanbullulara güveniyorum. Hedefimiz İstanbul'da, şu anda turuncuyu koruyup, sarı sonra da mavi olmak. Riski azaltmak. Nisan da ise daha da rahatlamak, Çünkü aşılamamız biraz daha artacak" dedi.

Prof. Dr. Memişoğlu kademeli normalleşmenin devam etmesinin bizlere bağlı olduğunu söyleyerek, şu açıklamalarda bulundu:

'HER ŞEY BİZLERE BAĞLI'

-Toplumun farkında olduğunu düşünüyorum ben. Sonuçta kısıtlama insanların, harketliliğini azaltmaya ve izolasyona yönelik bir hareketti. Tabiki bu bir salgın yükselebilir de vaka sayılarımız düşebilir de ama biz elimizden geleni yapacağız. Hem sağlıkçılar olarak hem toplum olarak. Toplumun uyumundan memnunum. Herkes elinden geleni yapıyor ve özveride bulunuyor. 3 aydır kapalı olan restoranlar, kafeler açıldı. Öğrenciler, okullarına kavuştu. Bunun devam etmesi bizlere bağlı.

'HEDEF MAVİYE DÖNMEK'

-"Ne zaman İstanbul sarı olur, mavi olur" sorusuna ise "Şuan hedefimiz bu pozisyonu en azından korumak. Hedefimiz elimizden geldiğince bunun sarı ve maviye dönmesini sağlamak. Toplumla beraber bunu başaracağız, buna inanıyorum ben . İstanbullulu'nun farkındalığı olduğuna inanıyorum.

'NİSAN AYINDA RAHATLAYABİLİRİZ'

-Bizim için insanların uyumu önemli. Çok korkarak değil, tedbir alarak virüsle baş edeceğimizi düşünüyorum. Tedbirini bırakmayacağız. Kesinlikle bırakmamız gerekiyor. Yeni normal yaşamımızda tedbiri bırakmayacağız. Aşılama önemli. Herkes yoruldu. Özellikle de sağlıkçılar çok yoruldu. Herkesin birbirini anlayıp empati kurması gerekiyor. Salgının en büyük başarısı herkesin empati kurarak birbirini anlaması. Başkasının ve kendisinin sağlığına değer vermesi.

Hedefimiz nisan sonunda daha da rahatlamak. Kısa süreli planlamalar ve hedefler koymak gerekiyor. Ümidimiz nisan ayında daha da rahatlamak. Çünkü aşılama biraz daha artacak"