Türkiye, koronavirüs salgını nedeniyle tam kapanma sürecine girerken, Prof. Dr. Vefik Arıca çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sabah'tan Seda Okkıran'ın haberine göre Arıca, "Sağlık Bakanlığı son verilerine göre 79 ilimiz kırmızı, 2 ilimiz turuncu renkte yer almaktayken maalesef mavi ve sarı renkte ilimiz kalmadı. Türkiye nüfusunun %98.3 ü yani yaklaşık 82 milyon kişi çok yüksek illerde (kırmızı renkli) yaşamaktadır. Virüsler (özellikle RNA virüsleri ) sürekli mutasyon geçiriyor ve kendilerinin farklı versiyonlarını üretmeye çalışıyorlar. Bu mutasyonların çoğu önemsiz, hatta bazıları virüsü daha az tehlikeli kılabiliyor" ifadelerini kullandı ve süreci değerlendirdi.

Son Bakanlık verilerine göre Türkiye'deki her 3 vakadan biri İstanbul'da bulunmaktadır. Bir salgını nasıl en hızlı arttırırsınız diye sorarsanız, bunun 2 net cevabı olur.

Birincisi; İstanbul gibi vakaların en yüksek olduğu bir ilden insanları alıp başka illere götürmek.

İkincisi de; fiziksel mesafenin günün belirli saatlerinde bazen sıfırın altına indiği 15 dakikadan fazla toplu taşıma kullanmak olacaktır.

Bu nedenle İstanbul'da tespit edilen 5 Hindistan mutasyonu ve tespit edilemeyenleri eklersek bu mutasyonlu kişilerin 15 dakikadan uzun süre toplu taşıma kullanmış ya da kullanıyor olması veya tam kısıtlama öncesi İstanbul dışına geçmiş olması ülkemiz için ciddi sıkıntılar oluşturacaktır.

Bu nedenle İstanbul dışına göçün olduğu bu dönemde özellikle geri dönüşlerde iyi bir organizasyonla 10 günlük karantina veya PCR testi uygulaması çok pratik olmayacağı için en azından kontrollü İstanbul'a geçiş için HES kodu sorgulanarak alınması, riskli olanların ise karantina sonrası giriş yapmaları uygun olacaktır.

İstanbul ilinden tam kapanma öncesi Anadolu'ya olan hareketlilikte özellikle 10 ile dikkat edilmesi gerekiyor. Bu 10 il özellikle İstanbul ve diğer büyük metropol şehirlerden bu dönem hareketliliğin ve göçün en fazla olduğu iller. Bu nedenle özellikle il Pandemi kurullarının bu illerde farklı stratejiler izlemeli ve farklı uygulamalara geçmek faydalı olacaktır.

Risk altındaki 10 il; 1-Sivas, 2-Ordu, 3-Antalya, 4-Muğla, 5-Samsun, 6-Erzurum, 7-Trabzon, 8-Diyarbakır, 9-Kastamonu, 
10-Şanlıurfa.

Editör: Haber Merkezi