Koronavirüsün en çok vurduğu İtalya, salgınla boğuşurken, Türkiye'ye de çok önemli uyarılar geldi.

İtalya’daki Doktorlar ve Sağlık Yöneticileri Sendikası Genel Sekreteri Carlo Palermo, sağlık görevlilerinin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek “Bizler kahraman değiliz, melek değiliz ve şehit olmak da istemiyoruz” dedi.

Palermo, BBC Türkçe’den Övgü Pınar'a şu açıklamaları yaptı:

- Bu gerekçeler İtalya için geçerli olsa da artık diğer ülkeler için geçerli değil, çünkü artık mesele biliniyor.

- Şu an artık herkesin salgının yayılmasına hazırlıklı olması gerekiyor. Bu aşamada herhangi bir gecikme, suç haline gelir.

- İtalya’da yaşanan sorunlar diğer ülkelerde tekrarlanmamalı. Çünkü İtalya artık bir model teşkil etmeli. İtalya’nın tecrübelerinden diğer ülkelerin ders almasını umuyorum.

- İtalya’da ilk sorun şuydu. Koronavirüs bulaştığından şüphelenilen kişilerin diğer hastalardan ayrı tutulması sağlanmadı.

- Virüsü taşıyanlar acil servislere, hastanelerin diğer bölümlerine alındı. Bu da sağlık çalışanları ve vatandaşlar arasında virüsün yayılması için bir mekanizma teşkil etti.

- Türk meslektaşlarıma verebileceğim ilk tavsiye, acil servis girişleri için bir triyaj sistemi uygulanması. Covid-19 şüphesi taşıyan bir hastayı diğer hastalarla aynı bölüme almayın. Sakın bunu yapmayın. Kesinlikle ayrı tutulmaları gerek. 

- Türk meslektaşlarım hemene bireysel koruyucu ekipmanların stoklanmasını talep etmeli. Sağlık görevlilerine cerrahi maskeler değil filtreli maskeler verilmeli.

- Sağlık personeline koronavirüs testi yapılması da temel önemde.

- Türk hükümetine ve sağlık yetkililerine yönelik başka bir tavsiye de, yoğun bakım servislerindeki yatak sayısının kesinlikle yeterli olması. 

- İtalya’da her 100 bin kişiye yaklaşık 9 yoğun bakım yatağı düşüyordu. Ancak güçlü bir şekilde yayılan bir salgınla başa çıkabilmek için bunun yaklaşık 2 katı gerekiyor. her 100 bin kişi başına en az 15-20 yoğun bakım yatak kapasitesi olmalı.

Editör: Haber Merkezi