Koronavirüse karşı mücadele tüm hızıyla sürerken, aşılamada da önemli mesafe alındı. Türkiye'de vaka sayıları da hızla düşerken, gözler kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağına çevrildi.

Kısıtlamaların görüşüleceği kabine toplantısı pazartesi günü yapılacak. Toplantıdaki kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.

Peki ne kararlar alınacak. Kısıtlamalar kalkacak mı? Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, TRT Haber'de katıldığı programda şu açıklamaları yaptı:

-  Aşılamada biliyorsunuz çok iyi bir noktaya gidiyoruz. Hedeflediğimiz nüfusun yarısının aşı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle çift doz aşı olan 14 milyon vatandaşımızın çok daha korunaklı olduğunu söyleyebiliriz.

- Tabi tüm bunlar ışığında baktığımızda Pazartesi günü bir değerlendirme yapılacak Kabine’de. Rakamlar iyi gitmesiyle birlikte vaka sayısı 5000-6000 civarında gidiyor. Bunlarla birlikte kısıtlamaların azaltılıp azaltılmayacağının değerlendirmesinin yapılacağına inanıyorum.

- (Pazar günü kısıtlaması kalkar mı) Evet bu en çok vatandaştan da gelen talep. Bize de çok fazla miktarda ulaşıyor. Belki pazar günü de cumartesi günü gidi devam edebilir, belki saatler biraz daha gece alınabilir. Gece saatlerinde insanlar daha fazla bir araya geliyorlar. Evlerde bulaşın fazla olduğunu görüyoruz. Evde bulunacak saatler belki 22.00’den 23.00’e kaydırılabilir, sosyal alanlarda açık alanların saatleri kaydırılabilir. Ama özellikle geldiğimiz noktada, aşıda da iyi noktaya gelmişken, bireysel önlemlere daha dikkat edildiğinde daha iyiye gideceğimizi söylemek mümkün.

- Çift doz aşı alan vatandaşın sayısının önemli olduğunu düşünüyorum. Başta da söylemiştik aslında, günde 1 milyondan fazla aşı yapma kapasitesi var Türkiye’nin. Hatta bazıları ‘nasıl olur’ demişti. Türkiye aşıda çok deneyimli bir ülke. Aşılamanın bu şekilde gitmesiyle birlikte Sayın Bakanımız ay sonunda rakamların iyi bir seviyeye geleceğini, herkesin en azından ilk doz aşısını olabileceğini söylemişti. Tabi Temmuz ayında bir rahatlama sözkonusu. Bununla birlikte bireysel önlemlerin önemine dikkat çekmek istiyorum.

- Muhtemelen eğer sonbahar döneminde bu rakamlara erişirsek açık havada maske takmamız gerekmeyebilir. Minibüse, metroya binerken, hastaneye giderken, AVM’ye giderken maske takacağız. Ama günlük hayatta, açık havada maskenin daha az kullanacağımızı söylemek mümkün olacak.

- Türkiye için baktığımızda nüfusumuz 83 milyon. Hedeflediğimiz kitle 23 milyon genci bir kenara bırakırsak, 60 milyon ediyor. 60 milyonun içerisinde 50 milyonluk bir rakama ulaştığımızda, toplumasal bağışıklığı uyguladığımızı söylemek mümkün olur. 50 milyonun çift doz aşı olmasından bahsediyorum tabi ki. Yaz döneminin sonuna doğru toplumsal bağışıklığın sağlanacağına inanıyorum. Sağlandığı takdirde bizim Koronavirüsten korunmamız çok daha güçlü olacak. Sırası gelenlerin hiç beklemeden aşı olması gerekiyor. Güz döneminde böylece iyi günleri görebiliriz.