Koronavirüs dünyayı kasıp kavuruyor. Ülkemizde de etkili olan salgın, alınan sıkı tedbirlerle durdurulmuştu.

Ancak şimdi de mutasyon çıktı ortaya. Koronavirüs yeniden yükselişe geçti. Bu da yeni tedbirleri gündeme getirdi.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki bugünkü yazısında konuyu detaylı bir şekilde anlattı.

"Mevcut veriler yeni virüsün daha bulaşıcı olduğunu düşündürüyor. Mesela Kasım 2020’de Londra’da belirlenen vakaların dörtte biri yeni virüs ile bağlantılıyken bu rakam bir ay sonra aralık 2020’de üçte ikiye yükseliverdi. Bu veri bile yeni türün öncekinden daha hızlı yayıldığını gösteren mühim bir kanıt. Uzmanlar mutasyonlu virüsün bulaştırma kat sayısını, yani R değerini 0.4 oranında arttırabileceğini düşünüyor" diye yazan Müftüoğlu, "Yeni tedbirler gerekli mi?" sorusuna da şu cevabı verdi:

- ENFEKSİYON hastalıkları ve halk sağlığı uzmanları daha hızlı yayılıyor gibi görünen yeni koronavirüs varyantlarının ortaya çıkmasından rahatsızlar. Bu gelişmenin vaka sayılarının daha hızlı artması, hastaneler ve yoğun bakımlardaki doluluk oranlarını zorlamasına yol açabileceğini düşünüyorlar. Haklılar, tedbirli olmakta fayda var. 

- MADEM ki mutasyonlu virüslerin daha kolay bulaşma, daha çok insanımızı hasta etme, hastalığın seyrini daha fazla ağırlaştırma ve koruyucu nötralizan antikorlarımızı etkisiz kılma ihtimali var, o zaman bizim de hemen strateji değişikliğine gitmemiz şart. İşte o stratejik değişimler...

- MASKE KULLANMA tedbiri şimdi daha da ciddiye alınmalıdır. İmkân varsa kapalı ve kalabalık ortamlarda çift maske kullanımı akılda tutulmalı, kullandığımız maskelerin güvenliği daha sık sorgulanmalıdır.

- SOSYAL MESAFE eskiye oranla biraz daha arttırılmalı, en az iki metreye çıkarılmalıdır. Sosyal mesafeyi korumada güçlük çıkabilecek yerlerden de (düğünler, cenazeler) mümkün olduğu ölçüde uzak durulmalıdır.

- HİJYENİK TEDBİRLER arttırılmalı, özellikle el yıkama gibi önlemler ısrarla sürdürülmeli ve ortam hijyeni daima gündemde tutulmalıdır.

- ORTAM HAVALANDIRMAK virüsün bulaşmasını önleyen önemli, etkili ve basit bir savunma aracıdır. Kapalı her ortam daha sık ve daha uzun süre havalandırılmaya çalışılmalıdır.

- AŞILAMA SÜRECİ hızlandırılmalı ve mümkün olduğu kadar süratle tamamlanmalıdır. Zira sürecin uzaması virüste aşıya karşı da direnç geliştirebilecek bazı mutasyonlara yol açabilecektir.

- SOSYAL TEMASLAR bu dönemde biraz daha sınırlandırılmalı, asgari ölçülere indirilmelidir.

Editör: Haber Merkezi