Koronavirüs testleri özel sağlık merkezlerinde ve devlet hastanelerinde gerçekleştiriliyor. Özel hastanelerde muayene ve test gibi çeşitli isimler altında ücret alınıyor. Bunun yanında devlet hastanelerinde yapılan korona testi ve tahlilleri için herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Koronavirüs Testleri Nasıl Gerçekleştiriliyor?

Korona testi genellikle sürüntü yöntemi ile yapılmaktadır. Burun mukozasından alınan örnekler laboratuvarlara gönderilerek hastalığın olup olmadığı belirlenmektedir. Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde PCR testi adı verilen ve hastalık hakkında doğruya en yakın bilgi veren bu testler ile insanların hastalığı hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. PCR testleri her ilde bulunan test merkezleri ile değerlendirilmektedir.

Genellikle 2-3 saat süre içerisinde kesinleşen sonuçlar ile bu virüs hakkında tanı konulmasını mümkün hale geliyor. Bazı durumlarda testlerin kesin sonuç vermediği de görülebiliyor. Bu nedenle akciğer filmi çektirmek gerekebiliyor. Akciğer testlerinde hastalığın ciğerlere inmesi ile oluşan tahribat görülerek, virüs olup olmadığı hakkında kesin bir kanıya varılmış oluyor.

Covid-19 Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs belirtileri yaygın olarak yüksek ateş ile başlıyor. Test yaptırmadan önce bu belirtilere dikkat etmek gerekiyor. Hastaların bir kısmında tat ve koku duyularında sorunlar görülüyor. Yine yaygın belirtiler arasında baş ağrısı ve boğaz ağrısı da sıklıkla görülüyor. Virüsün ciğerlere inmesi ile birlikte akciğerlerde ağrı ve nefes alıp vermede sorunlar da yaşanabiliyor.

Yaygın olmayan çeşitli belirtiler de mevcut. Deri döküntüleri, ishal gibi belirtiler diğer belirtilere nazaran daha az görülen belirtiler arasında yer alıyor. Aynı zamanda sıklıkla hastalarda kas ve eklem ağrıları da görülebiliyor. Bunun yanında burun akıntısı ya da öksürük de korona virüste görülen belirtiler arasında yer alıyor.

korona testi ücretsiz mi

Koronavirüs Tedavisi Nasıl Gerçekleştiriliyor?

Korona virüs tedavisinde iki aşama bulunuyor. Öncelikle hastanın ve temas çevresinin karantina altına alınması sağlanıyor. Sonrasında ise hastanın durumuna göre evde tedavi ya da hastanede tedavi uygulanıyor. Evde tedavi aşamasında hastaneden ücretsiz olarak temin edilen ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanıyor. Bunun yanı sıra kişinin bağışıklık direncini güçlendirmek için de vitamin takviyesi yapılması ve meyve tüketilmesi de öneriliyor.

Hastanede tedavi altına alınan ağır hastalarda ise genellikle solunum sorunlarının giderilmesi amaçlanıyor. Korona virüs hastalarında görülen belirtilerden birisi olan nefes darlığı genel olarak hastalığın seyrini etkiliyor. Nefes almakta zorlanan hastaların solunum cihazına bağlanması gerekebiliyor. Durumu daha da ağırlaşan hastaların yoğun bakım ünitelerinde tedavilerine devam ediliyor.

Koronavirüs Kaç Günde Ortaya Çıkıyor?

Koronavirüs, diğer virüstik hastalıklar gibi belirli bir kuluçka süresi olan hastalıktır. Bu hastalığa yakalandıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması için gerekli süreye kuluçka süresi adı veriliyor. Kuluçka süresi genellikle 2 gün ile 14 gün arasında değişiyor. 14 gün karantina kuralı da bu sebepten ötürü getirilmiştir.

Bazı durumlarda ve nadir görülen hallerde kuluçka süresinin artabileceği biliniyor. Hastalık için 14 gün kuralı olsa da asemptomatik hastalarda belirtilerin hiçbiri görülemediği durumlara da rastlanıyor. Asemptomatik hastalar belirti göstermediklerinden hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasına neden oluyor. Genel tarama korona testi ile bu tür hastalar bulunabiliyor. Hastalığın en yaygın belirtisi yüksek ateş olmakla birlikte diğer belirtilere de bakmak gerekiyor. Belirtiler var ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebiliyor.

Editör: Haber Merkezi