Koronavirüste korkulan oldu, vaka sayılarında patlama meydana geldi.

Ankara Tabip Odası (ATO), “Yeniden Açılma (“Normalleşme” Haziran-Temmuz 2020) Süreci Değerlendirme ve Anket Analizi” sonuçlarını açıkladı.

1 Haziran’dan itibaren başlanan yeni süreçte Türkiye’deki vaka artışlarının vahim bir noktaya geldiği belirtilirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dikkat çektiği gibi Ankara'nın sürekli olarak ilk 5 il arasında yer aldığı hatırlatıldı. 

ATO, aldıkları bilgilere göre ildeki günlük pozitif Kovid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını vurguladı.

Açıklamada Ankara’da KOVID-19 hastalarına sağlık hizmeti sunan pandemi hastanelerinde servis ve yoğun bakım ünitelerinin yüzde 100 doluluk oranlarıyla hizmet verdiğini, bu hastanelerin hasta kabul edemez duruma geldiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

- Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömonik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmamaktadır. Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip edilmektedir.

- Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan-Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken, şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırılmaktadır.

- Ankara'da kamu özel işbirliği ile işletilen bir hastane de KOVİD-19 hastalarının kabul edildiği her biri yoğun bakım ünitesinin hasta kapasitesi normal koşullarda 16 iken bu yoğun bakım ünitelerine de 8’er hasta ilave edilmiş, 16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlanmıştır.

- Hastanelerde devam eden yoğunluk, yaşlı ve kronik hastalar için de ciddi bir risk oluşturmaktadır. 

ATO Ankara’da KOVİD-19 tanısı konan sağlık çalışanlarının sayısının da 488'e yükseldiğini bildirdi.