Günya genelinde koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı 50 milyonu aştı, 51 milyona hızla yaklaşıyor. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 1 milyon 500 bine doğru ilerliyor.

Dünyanın dört gözle beklediği aşı haberi ise Pfizer ile BioNTech firmasından geldi. Aşının 3'üncü faz denemelerinin yüzde 90 oranında etkili olduğu açıklandı.

Pfizer'in başkanı ve icra kurulu başkanı Albert Bourla yaptığı açıklamada "Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün" dedi.

Deneyleri hala devam eden koronavirüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu ve bu aşının Covid-19 salgınıyla mücadelede çok önemli bir kilometre taşı olduğu belirtildi.

Aşının yaygın kullanımı ise hemen başlamayacak.

Pfizer'dan yapılan açıklamaya göre deneyler tamamlandıktan sonra koronavirüs aşısı için önce Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) iznine başvurulacak. Bu izin alındıktan sonra ise aşının üretim ve dağıtım çalışmaları başlayacak.

TÜRKİYE'DE DE DENENİYOR

Pfizer ve BioNTech firmalarının geliştirdiği corona virüs aşısı, 27 Ekim'den itibaren Ankara'da gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Aşı ilk olarak Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde uygulandı.

Editör: Haber Merkezi