Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, TRT Haber'de koronavirüs önlemleriyle ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.

İlhan, şöyle konuştu:

- Yeni tedbirlere harfiyen uyulması gerekiyor. Bu kurullarla dalga geçmek, ‘saat kaç ile kaç arası çıkacağım anlamadım’ demek yerine ‘nasıl daha iyi uyarım ve çevremi nasıl motive ederim?’ demek geriyor.

- Haziranda, temmuzda ve ağustosta keşke maske mesafe hijyeni devam etseydik şimdi daha iyi bir durumda olurduk. Önlem yorgunluğunun faturası ağır oldu.

- Hazirandan kontrollü eski yaşama doğru yol aldık. Kurban bayramı ve sonrasında izinlerin birleştirilmesi ve yaz rehaveti ile birlikte şehre dönüşlerle Ağustos'ta vaka (hasta/T24 düzeltmesi) sayısı binleri geçtik. Şimdi 4 bine doğru gidiyoruz. 

- Haziranda, Temmuz'da ve Ağustos'ta keşke maske mesafe hijyeni devam etseydik, yazı daha iyi geçirseydik. Önlem yorgunluğu içinde olmasaydık şimdi daha iyi bir durumda olurduk. Haziran çok büyük fırsattı.

- Vatandaşlar 'Koronavirüs yazın bulaşmaz, o geziyor ben niye gezmiyorum? O maske takmıyor ben niye takayım' anlayışıyla yaz sürecini doğru değerlendiremedi. 

- Maske, mesafe ve hijyene uyacaktık. İşimize gidecektik. İzin kullanacaktık. Memlekete gidecektik. Maalesef olmadı. Bir çığ düşmüşçesine birden bire herkes ‘bu süreçten kurtulduk’ diye düşündü.

- Gelinen noktada önlemler kaçınılmaz oldu. Bu önlemlere uyulmaması halinde çok daha sert yeni tedbirlerin gelebilir.

- Haziran treni kaçırıldı ama yeni tedbirlerle gelen bu treni yakalamak gerekiyor.

- Günlük hasta sayısının 5 bini bulması, gerçek bir ikinci pik yaşanması halinde önlemler daha da sertleşecek. 

- Sağlık bakımından baktığımızda iyi bir noktada değiliz. 

Editör: Haber Merkezi