Bilim insanları yeni tip koronavirüse yol açan viral soy hattının, yarasalarda yıllardır fark edilmeden dolaştığını ortaya koydu. Araştırma kapsamında, koronavirüse neden olan virüsün 40 ila 70 yıl önce yarasalarda ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar, virüsün bir süredir insanlara geçmeye hazırlandığını söyledi. 

İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nde viral genomik ve biyoinformatik başkanı Profesör David Robertson, 'Nature Microbiology' dergisinde yayınlanan araştırma üzerinde çalıştı. Robertson açıklamasında, koronavirüsün, genetik olarak bilinen en yakın viral yarasa virüslerinden birine yakın kabul edildiğini ancak zamanla farklılaşabileceğini bildirdi.

BBC News’e konuşan Profesör, çalışmanın insanlarda ortaya çıkması muhtemel bu virüslerin bir süredir var olduğunu gösterdiğini vurguladı. Robertson açıklamasında, "Virüsün insanlara nerede veya nasıl yayıldığını gerçekten anlamalıyız. Şimdi bu genel virüsün yarasalarda yayıldığını düşünürsek, onu daha iyi izlememiz gerekir" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Nature Microbiology’de yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, virüsün rekombinasyon (bir zincirinin kırılması ve sonrasında farklı bir DNA molekülüne katılmasıyla oluşan süreç) geçmişini izleyerek, evrim sürecini yeniden yapılandırdı. Bunun sonucunda virüsün muhtemelen yarasalardan çıktığı ve insana ulaşmak için aracı bir türden geçmesi gerekmediği saptandı.

Araştırmacılara göre bu, pangolinlerin koronavirüs konakçısı olmayabileceği anlamına geliyor. Çünkü yeni bulgular, virüsün hem insanların hem de pangolinlerin üst solunum yollarında çoğaltma yeteneğinin aslında yarasalarda evrimleştiğine işaret ediyor. Yine de bu pullu memeliler, virüsü ileterek mevcut pandemide rol oynamış olabilir.

Editör: Haber Merkezi