Dünya koronavirüsle yatıp, koronavirüsle kalkıyor. Bu salgın tüm ülkeleri derinden sarsıyor. Çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Hastaneler hastalarla dolu. Mücadele sürüyor. Her gün de bu hastalıkla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Bu kez bilgiler Amerika Birleşik Devletleri'nden.

Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Harvey Fineberg ve ekibinin Çarşamba günü Beyaz Saray’a bir mektup yazarak koronavirüsle ilgili yeni bulgulara ulaştıkları belirtildi. 

Fineberg’in uyarısına göre koronavirüsü sadece öksürük ya da hapşırma yoluyla değil, konuşarak, hatta sadece nefes alarak bile bulaşabiliyor. 

Habertürk'ten Oray Eğin'in "Fineberg’in CNN’e verdiği bilgiye göre şu an için virüsle ilgili araştırmalar sınırlı, ama mevcut sonuçlar dahi virüsün havadan yayılabileceğine işaret ediyor. Bu bilgi daha evvel aralarında Türkiye’deki Bilim Kurulu ve ABD’de bu gibi hastalıklarla mücadele eden yetkin kurum Center for Disease Control (CDC) uzmanlarının yaptığı uyarılardan farklı. Virüs araştırıldıkça farklı bulgular ortaya çıkabiliyor ve ilk günkü uyarılardan başka tedbirler almak gerekebiliyor" diye devam ettiği yazısı özetle şöyle:

"Şu anda Amerika’daki Ulusal Bilim Akademisi’nde bir komitenin başında olan Fineberg evden çıktığı anda, markete giderken mesela mutlaka maske takacağını söylüyor. California Valisi de bugün bütün vatandaşların dışarıda yüzlerini kapatarak dolaşmalarını tavsiye etti. 

Fineberg sağlık çalışanlarına öncelik verilmesi gereken koruyucu maskeleri değil, kendi ev yapımı maskelerini veya yüzü kapatan bereleri kullanabileceğini belirtti.

Mektupta Çin’de yapılan bir araştırmada doktor ve hemşirelerin koruyucu maskeleri çıkardıklarında, ya da yerler temizlenip hastane çalışanları ortalıkta dolaştıklarında virüsün yayılma hızının durduğu bilgisi de yer alıyor. Yani ortalık temiz ve de insanlar hareket ediyorsa yayılım hızı düşüyor. 

Öte yandan virüs bir süre havada kalabildiği de belirtiliyor. Nebraska Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre iki metre ayrı yatan hastaların odalarından alınan genetik maddelerde de virüse rastlandı. Virüsün ne kadar havada kaldığı birkaç faktöre bağlı Fineberg’e göre. Virüse yakalanan hastalanın nefes alıp verirken veya konuşurken etrafa ne kadar mikrop saçtığı bu faktörlerden biri. Havalandırılmayan odalarda virüsün havada kalma ihtimali daha fazla. Dışarıda ise esintinin virüsü dağıtabileceği tahmin ediliyor. 

Editör: Haber Merkezi