Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil koronavirüsün dondurulmuş gıdalardan bulaşabileceği ortaya çıktı. Peki diğer gıdalarda da risk var mı?

Bugüne kadar koronavirüsün gıda yoluyla bulaştığına dair bir bulgu yoktu. Ancak geçtiğimiz günlerde virüsün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiği, bu yüzden dondurulmuş gıdaların riskli olduğu açıklanmıştı. Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil, aslında tüm gıdalarda risk olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

Gıda hijyeni önemli

Koronavirüsü enfeksiyonunun damlacık yoluyla bulaştığını bilmekle beraber, fekall-oral yolla bulaş olduğuna dair kesin bir bilgimiz bulunmamakta. Ancak dondurulmuş ya da dondurulmamış olsun tüm paketli ürünlerin üretim aşamasından itibaren hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle üretimde çalışan kişilerin el hijyenine dikkat etmesi son derece önemli.

Çünkü virüs damlacık yoluyla bulaşsa da ellerden temas eden virüs bir paketin üzerinde ya da yiyecek hazırlanması sırasında gıda ürünlerine geçebilir. Bu ürünlere dokunduktan sonra da ağıza, buruna temas sonucunda da hastalık geçebilir. Yani gıdalarla direkt değil ama hasta kişilerin temas ettiği gıda ürünlerinin özellikle pişirilmeden tüketilmesi sonucu bulaşma söz konusu olabilir. Bu nedenle gıda üretiminde çalışan kişilerin el hijyenine dikkat ettiğinden emin olunmalı.

Editör: Haber Merkezi