Koronavirüsten can kayıpları dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor.

Ölenlerin nasıl gömüldüğü, hangi işlemlerle defin yapıldığına dair çeşitli iddialar da çıkıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, bu konuda açıklamalarda bulundu.

Koç'un açıklamaları şu şekilde:

- Diğer ölüm vakalarında olduğu gibi koronavirüs ölümlerinde de hasta hayatını kaybettiğinde hastanede ölüm raporu düzenleniyor ve raporun Mezarlıklar Müdürlüğü'nün sistemine düşmesi ile işlemler başlıyor.

- Belgenin sisteme düşmesinin ardından Mezarlıklar Müdürlüğü personeli hastaneye ya da eve giderek cenazeyi alıp gasilhaneye götürüyor. Yıkama ve kefen işlemi yapılıyor.

- Her gasilhanede gözlük, siperlik, tulum ve eldivenle tam teşekküllü şekilde çalışıyor personelimiz. Sağlıkçıların aldığı tedbirlerin aynısı alıyoruz. Salgın nedeniyle cenaze aracına yakınlarından kimse alınmıyor.

- Daha önce genelde öğle ve ikindi vakti cenaze namazları kılınıyordu şimdi geldiği gibi cenaze namazı kılınıyor. Sosyal mesafeye uygun olarak kendi ailesinin katılımı ile cenaze namazı kılınıyor. Bizim katılım ile ilgili kısıtlamamıza gerek kalmıyor genelde aile dikkat ediyor ve çok katılım olmuyor.

- Önceden alınmış mezar yoksa şu an açık olan Kilyos ve Beykoz Yukarı Baklacı mezarlıklarına defnediyoruz. Amaç, yaşayanlar için riski azaltmak.

- Koronavirüsten ölen kişi tabutla gömülüyor. Çünkü o tabutu bulaşıcı hastalık riski nedeniyle tekrar kullanmayacağız. Sonrasında yakacağız. Tabuta  dokunan kişilere bulaşma ihtimali olabilir. Toprağa karışma bulaşma riski söz konusu değil. Tahta koymak yerine tabutla gömüyoruz.

- Salgından önceki hizmetin daha iyisi devam ediyor. Devam eden sistemde sıkıntımız yok. Acil eylem planlarımız hazır. Mezarlıklar Müdürlüğü'nün 2 bin 500 personeli var. Bir cenazenin başından sonuna kadar yazışmaları yapan büro görevlisinden, gassala, imama, taşıyıcıya, şoföre, kazı yapanlara kadar  10-15 personel görev yapıyor. 
 

Editör: Haber Merkezi