Koronavirüs salgını ilk kez Aralık ayınada Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Araştırmalar sonucu salgının Wuhan'daki Huanan Pazarı'nda yapılan yarasa yemeğinin koronavirüs salgının çıkış nedeni olarak belirtilmişti. Henüz tam anlamıyla tedavisi bulunamayan salgının ardından uzmanlar, 'sırada ne var?' sorusunun cevabını arıyor. Bundan sonraki ortaya çıkacak olan virüs daha da kötü olabilir. 

16 binden fazla can aldı

Tüm dünyayı yerinden oynatan koronavirüs 16 binden fazla canı alırken gün geçtikçe vaka sayıları daha da artıyor. Ancak can alan ilk virüs bu değil. Uzmanlara göre muhtemelen son olmayacak. Yıllar boyunca  hastalıklar ortaya çıkarak dünyaya yayıldı. Bu hastalıkların kaynağı ise hep Çin oldu. 1,4 milyar insanı içinde barındıran ülkedeki yeme alışkanlıkları hastalıkların çıkmasına neden oluyor. 

Mutasyona uğrayarak insanlara geçiyor

Kötü kokulu pazarlarda, egzotik hayvanlar ve kaçakçılıkla ülkeye getirilmiş nesli tükenmekte olan canlılar, kafeslerde istifleniyor. Ve yeni vürüsler doğmasına neden oluyor ve mutasyona uğruyor. Ardından insanlara geçiyor. 

Çin'deki hayvan pazarları, esas olarak iki nedenden ötürü hastalık saçıyor. Birincisi, vahşi doğada doğal ortamlarında buluşmayan hayvanları bir araya getiriyor olması. İkincisi ise, bu hayvanların içinde tutuldukları iğrenç koşulların bir araya gelmesi.

Tedarik zincirleri tek tek parçalanmalı

Çinli yetkililer, koronavirüsün yüz binlerce insanın enfekte ettiğini anladıktan kısa bir süre sonra Huanan Pazarı'nı kapattılar. Ancak bu durum yeterli olmadı. Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. 

Houston-Downtown Üniversitesi'nde Doğu Asya Siyaseti doçenti olan Peter Li, Daily Star gazetesine yaptığı açıklamada, hastalığın tekrar yayılmasını önlemek için bu tehlikeli pazarlara hayvan sağlayan tedarik zincirlerinin her birinin parçalanması gerektiğini söyledi.

"Yaban hayatı pazarlarının yasaklanması önemli bir adım. Ama yeterli değil. Çin'de yaban hayatı ticareti, yasadışı avcılık ve istifçiliği temel alıyor. Buna ek olarak, uzun mesafeli nakliye, pazarlarda satış, restoranlarda ve yol kenarındaki tezgahlarda kesim ve işleme... Yasakların tkili olabilmesi için zincirin halkalarının her birinin kopması gerekir."

Editör: Haber Merkezi