N439K nedir? Tüm dünyayı baştan sona değiştiren milyonlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüsün, henüz aşısı dahi tam bulunamadan yeni bir mutasyon geçirdiği aktarıldı. Araştırmacılar N439K isimli bu yeni mutasyonun çok tehlikeli olduğunu söyledi

Aylardır yaşanan tedaviler, yoğun bakımlar, ölümler. Dünyanın düzenini yerle bir eden koronavirüs salgını. Tüm bilim insanları bu salgın sona ersin diye aşı çalışmaları yürütürken yapılan araştırmalar gösterdiki koronavirüs mutasyona uğradı. Yeni kovid mutasyonunun ismi ise N439K. Ve bu mutasyon çok tehlikeli.

N439K nedir?

DDanimarka'da bulunan vizonlarda görülen koronavirüs mutasyonunun yeni aşı çalışmalarını etkisiz kılacağı nedeniyle milyonlarca vizon telef edilerek ülkenin en dış alanına gömülmüştü. Şimdi de N439K adında yeni bir koronavirüs mutasyonunun saptandığı belirtildi. Bu mutasyonun da çok tehkileli olduğu ve bağışıklıktan kaçabildiği söylendi. Konuyla ilgili araştırma çalışmaları devam etse de henüz ayrıntılı bir bilgi yok. Ancak koronavirüsün mutasyona uğraması hali hazırda devam eden aşı çalışmalarını, piyasaya sürülmeye hazırlanan yeni aşıların etkisini azaltabilir. İşte N439K mutasyonunun bazı özellikleri:

D614G'den çok daha tehlikeli

Yukarı dönük kırmızı üçgenAntikorlara karşı hassasiyet gösteriyor

Yukarı dönük kırmızı üçgenBağışıklıktan kaçabiliyor

Yukarı dönük kırmızı üçgenACE2 bağlanma afinitesini artırıyor

Yukarı dönük kırmızı üçgenMutasyon, aşıların etkinliğini azaltabilir

Editör: Haber Merkezi