Sağlık için yaptığı önerilerle zaman zaman bazı profesörler tarafından eleştirilen, son olarak da koronavirüsten korunmak için gargara yapılmasını tavsiye eden Prof. Dr. Canan Karatay, Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'e bir mektup önderdi. 

Mektupta öne çıkan ifadeler şöyle:

- Yalan söylüyor diyenlere neden yalan söylemediğimi bilimsel veri ve gerçeklerle açıklamak istiyorum.

- Corona 19 damlacık yoluyla bulaşıyor. Bunu bilmeyen, duymayan kalmadı. 

- Yani virüsün vücuda girebilmesi için önce ağız, burun, boğaz kapılarından vize alması ve geçmesi gerekmektedir.

- Ellerin yıkanması bu nedenle önemlidir. Ellerinizi ağzınıza, yüzünüze ve burnunuza sürmemelisiniz dememizin asıl nedeni virüs ve bakterilerin ağız, burun, boğaz mukozasını virüs ve bakterilere maruz bırakmamak içindir.

- Dezenfektanlar ve anti bakteriyel sabunlarla elleri yıkamak, ellerde bulunan ve cildimizi koruyan mikrobiyomları da öldürdüğü için gerek cildimize, gerek tüm vücudumuza zarar vermektir.

- Başta Covid 19 virüsü olmak üzere tüm virüs ve bakteriler damlacık yoluyla ağız, burun, boğaza girerek mukozalara yerleşirler. Mukozalara yerleştikten sonra 3-4 gün süre ile orada kendilerine gelmeye çalışırlar, yani kuluçka devri yaşarlar. 3-4 gün geçtikten sonra yeni ve yabancı ortama adapte olup, toparlanıp güçlendikten sonra hücrelerin içine girmeye başlarlar. Hücre içinde ve çekirdeğinde bulunan materyelleri kullanarak çoğalmaya başlarlar. Bu süre 3-4 gün kadardır.

- İşte çok kritik olan bu ilk 3-4 gün içinde Canan Karatay 'GARGARA' diyor. Elleri sık sık yıkama son derece önemli oluyor da, aynı şekilde, dışarı ile sürekli teması olan ağız, burun, boğaz mukozasının yıkanması neden alay konusu oluyor? Bilgi eksikliği ya da yetersizliği mi söz konusu acaba?

-  Virüs ve bakterilerin alkali ortamda çoğalamadıkları ve yaşamadıkları bir çok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir.

- İşte bu nedenle Canan Karatay, alkali sularla gargara yapmayı da önermektedir. Ağzı, burnu, boğazı alkali deniz suyu, alkali tuzlu su ya da alkali bikarbonatlı su, ya da alkai elma sirkeli su ile çalkalamak, yıkamak, buruna çekmek ile virüslerin daha kapıda iken sayılarını azaltarak çoğalmalarının önünü kesmek mümkündür. Gargara, virol ve bakteriyel infeksiyonların riskini azaltan doğal, kolay, ucuz bir yöntemdir. Tüm ev halkının evlerinde, işyerlerinde kolayca uygulayacağı zararı gösterilmemiş bütün kış infeksiyonlarından koruyan basit bir uygulamadır.

- Alkali kılınan ağız, burun, boğaz mukozaları covid 19 virüsüne maruz kalınmıy olsa bile, virüsler çoğalamazlar, hayatta kalamazlar ve hücre içlerine giremezler.
 

Editör: Haber Merkezi