Türkiye'de koronavirüsle mücadelede 'normalleşme' tarihi sorulmaya başlanırken uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'kontrolsüz yaşam'ın aşının bulunması, virüsün iyi yönde mutasyona uğraması ved toplumsal bağışıklığın kazanılması durumunda olabileceğini söylüyor.

Günlük vaka sayılarının iki binlerin de altına düşmesi gerektiğine vurgu yapan Ceyhan, "Yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmiş değiliz" dedi.

Razaman Bayramı öncesi 65 yaş üstü vatandaşları biraz hareketlendirmemiz gerektiğini vurgulayan Ceyhan, "Kemik erimesi ve kas kaybı ile karşı karşıya kalacaklar. Sokağa çıkma yasağı olduğu gün onları dışarı çıkarıp evlerine yakın alanlarda yürütmeliyiz. Tam 3 tane 14 gündür evde kapalılar. Onların birbirlerine bulaştırma riski yok denecek kadar az. Sokağa çıkma yasağının olduğu gün bunun için ideal" dedi.

Hürriyet gazetesinden Hande Fırat'a konuşan Profesör Ceyhan, en büyük riskin AVM ve okullar olduğunu da sözlerine ekledi.

Ceyhan AVM'ler için, "Bence en risklisi AVM'lerin tam kapasite açılması. Kapalı ortam son derece zararlı ve sosyal mesafe ya da maske kontrolü mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Okulların açılmasının da en riskli ikinci konu olduğuna dikkat çeken Ceyhan, "En riskli ikinci konu ise okulların açılması. Bu haziran ayı için de geçerli. Japonya bunu yaptı, salgında kontrollü bir döneme girdiklerinde okulları açtı. Yeniden başa döndüler. Okulların sonbahardan önce açılması çok riskli olur" dedi.

Bayram ziyaretleri konusunda uyarı yapan Ceyhan, "Bayram ziyaretleri çok riskli olur. Bu bayramda uzaktan selamlaşmak, uzaktan kutlamak daha doğru olur" diye konuştu.

Ceyhan şöyle devam etti: "Türkiye'de diyelim ki vaka sayısı sıfır oldu ya da 0 ile 5 arasına düştü. Kendi içimizde normalleşebiliriz. Ancak bu sefer de salgının devam ettiği diğer ülkelere karşı tetikte olacağız"

Editör: Haber Merkezi