Posta gazetesi yazarı Murat Çelik bugünkü köşesinde, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın koronavirüs uyarılarını aktırdı. Ceyhan, son üç gündür azalma eğiliminde olduğunu ifade ederek, "Eğer azalma dönemine girdiysek, ekstra başka önlemlere de gerek yok demektir. Şu andaki tedbirlerle işi halledeceğiz anlamına gelir ki, bu iyi haber. Ama önlemleri sıkı şekilde uygulamaya devam etmek, vaka sayısını daha da azaltır" dedi.

"100 altında olması düşündürücü"

Ancak Anadolu tarafı için Ceyhan, 47 şehrin vaka sayısının 100 altında olduğunu ve bu durumun düşündürücü olduğunu ifade etti. Bu durum potansiyel artış odağı olabileceğini ifade eden Ceyhan, "İstanbul kısa süre içerisinde azalacaktır çünkü çok vaka görüldü, bağışıklık belli ölçüde oluştu ve tedbirler de sıkı uygulanıyor. Ama o küçük şehirlerde, tedbirler büyükşehirler kadar sıkı olmamasına, hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmamasına rağmen vaka sayısı çok az. Yarın eğer oralarda bulaş hızlanırsa, henüz bir bağışıklık da gelişmemiş olduğundan vakalar bir anda artabilir. Esas oralara dikkat etmek lâzım şimdi" deiye konuştu. 

Yeni dalgalanma anlamına gelebilir

Ceyhan'ın dikkat çetiği diğer konu ise salgının kontrol altına alındığında dikkat edilmesi gereken çok önemli nokta olduğunu söyledi. Ceyhan, "Normal hayata dönüldüğünde, bu dönemi evde, izole şekilde geçiren kesim, bağışıklık kazanmadan hayatına devam edecek demektir. Eğer virüs tamamen kaybolmamışsa, bu bahsettiğim insanlar yine risk altında olacaktır. Bu da salgında yeni bir dalga anlamına gelebilir" dedi.

Editör: Haber Merkezi