Koronavirüs salgını her geçen gün daha da tehlikeli hale geliyor.

Yeni önlemler alınıyor ama yine de salgının önüne geçilemiyor.

Peki koronavirüse karşı ne yapmak gerekiyor?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki bugünkü köşesinde "Coved 19'a karşı 10 mühim tavsiye" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

1. Tedbirler bugün de bundan sonraki günlerde de hâlâ, ısrarla, dikkatle ve hiç aksatmadan sürdürülecek. Özellikle “MASKE TAKMAK” mutlaka ama mutlaka ihmal edilmeyecek.

2. Riskli ortamlardan uzak durulacak. Bu ortamlarda bulunmak zorundaysak (pazaryerleri, marketler) yapılacak iş/işler en kısa sürede tamamlanacak. Ve o ortamdan süratle uzaklaşılacak.

3. Çok gerekli olmadıkça yüksek riskli ortamlara (restoranlar, kafeler, AVM’ler) gidilmeyecek.

4. Çok riskli olduğunu düşündüğümüz ortamlarda maske güvenliği daha da arttırılacak. Kullanılan maskelerin çok daha güvenli olmasına özen gösterilecek.

5. Maske takılıyken bile başka insanlarla mesafe korunacak. Mümkünse en az 1.5 metreye çıkarılacak.

6. Özellikle kronik hastalığı olanlar, organ yetmezliği yaşayanlar, bağışıklık sistemi baskı altında bulunanlar çok gerekli olmadıkça daima evlerinde oturacak.

7. Bağışıklık sisteminin gücü ısrarla korunacak: İyi beslenilecek. Güzel uyunulacak. Evde bile her saat başı 10 dakikalık kısa ev içi turları atılacak.

8. Komşu ziyaretleri ertelenecek. Eve misafir kabul edilmeyecek.

9. Aile içi görüşme ve buluşmalara ciddi sınırlamalar getirilecek. Bu buluşmalar bile 4-6 kişiyle sınırlı kalacak.

10. Fırsat varsa bağışıklığa D vitamini takviyesi desteği sağlanacak. Günde 1000 ünite civarında D vitamini kazanılacak.