Tüm Türkiye'de hayatı durma noktasına getiren koronavirüs için iki rektörden uyarı geldi. Hacettepe Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Haluk Özen ile Ankara Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş koronavirüse ilişkin değerlendirmede bulunurken, nisan ayının atlatıldığı takdirde İtalya gibi olunmayacağını ifade etti.

"Bulaşma hızı kırılabilir"

Özen, aşı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, 12-18 aydan önce sonuç alınamayacağını ve zorlu bir süreç olduğunu söyledi. Nisan ayının ilk 15 günün önemini vurgulayan Özen, bu süreç içerisinde evde kalındığı sürece, bulaşma hızının kırılabileceğini söyledi. Nisan ayının atlatıldığı durumda mayıs ayında vakaların aşağı yönlü hareket edeceğini belirten Özen, sürecin doğru yürütülmesi durumunda haziran ayında toparlanma yaşanacağını söyledi.

Aşı ve ilaç çalışmaları var

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise, "Önceki verilere baktığımız zaman nisan ayının yukarı gidebileceğini herkes tahmin ediyor. Bu ay önemli. Şu anda vaka sayılarına baktığım zaman iki katına çıkması 4 günü buluyor. Çok iyi değil ama çok kötü de değil. Birçok hastalığın temelini araştıran laboratuvarlar var. Aşı çalışması da ilaç çalışması da var. Ben umutluyum" ifadelerini kullandı.