Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu

Koca'nın açıklamalarından satır başlıkları;

-"İzolasyon kuralına şehir şehir uyulması önemlidir. 83 milyonu oluşturan bireylerin izolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmeleri gerekir"

-Dayanışma içerisinde olmalıyız

-Kısıtlamalara uyulması kaderimizi belirleyecek

-İzolasyon kuralına uymamız zorunluluk oldu

 -Yeni olarak Toplum Bilimleri Kurulu oluşturuldu. Bu Kurul dünyada ilktir

-Artık genç yaştaki hastalarımızı da kaybediyoruz

-Kronik hastalığı olan herkes risk altında 

- Test sayımızı 30 bin yapacağız

- Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek


- İstanbul’da iki tane bin yataklı, daha doğrusu her bir odaya bir yatak olmak üzere bin odalı hastane planlanıyor.

- Birisi Atatürk havalimanında, birisi Sancaktepe’de. Sancaktepe’deki bizim şehir hastanesi olarak planladığımız bölgemiz.

- Pandemi sonrası devre dışı kalacak şekilde düşünmedik bu hastaneleri. Tek katlı, içinde ameliyathaneleri de olan, bütün odaları gerektiğinde yoğun bakım ünitesi olan hastaneler olarak planladık.

- Yani kalıcı, daha sonraki süreçte benzer ya da farklı amaçlarla kullanılacak hastaneler olacak. Türkiye’nin değişik yerlerinde de planlamayı düşünüyoruz.


 

- Tablonun az da olsa iyimserlik sebebi olan yönleri var. 1 milyon 100 bini aşkın sağlık çalışanımız adına sizden şunu istiyorum; temastan kaçının, izolasyon kuralını uygulayın.

- 20 bin 23 test, bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu...

- Bu tabloya göre Türkiye'de toplam can kaybı 725 olurken toplam iyileşen 1582, yoğun bakımda olan 1474, entübe hasta sayısı 987 oldu...

- Burada biz başarıya ulaşacağız. Derdimiz en az hasarla süreci geçirmek. Süreci takip ederken olumlu gözlemlerimiz var. Bunların istikrar ve trend kazanmasını bekliyoruz. O noktada memnuniyetle kamuoyuyla ve sizlerle paylaşacağız.

- İstanbul'da açılacak olan iki hastanenin sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar, 2 tane 1000 yataklı, daha doğrusu 1000 odalı hastane şeklinde planlandı. Biri Atatürk Havalimanı bir diğeri de Sancaktepe'de. Bu iki hastaneyi prefabrik, pandemi sonrası devre dışı kalacak olan hastaneler gibi düşünmedik. İçinde amaliyathaneleri olan bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma çevrilecek hastane olarak planladık.

- Daha sonraki dönemde benzer veya başka anlamlarda gerektiğinde kullanacağımız hastaneler olacak. Burada sonuçlar ve rakamlar ve gidişat tahmin edilenin ötesinde olduğu için şu dönemde erken davranmak için bir yaklaşım içinde değiliz. Şu anda bütün Türkiye'de yoğun bakımlarda doluluk oranımız yüzde 62-63'ü geçmedi.

- Daha stabil giden, artış oranının giderek düştüğü ve önümüzdeki bir iki haftanın son derece önemli olduğunu gördüğümüz bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu  hastaneler kalıcı kullanmak üzere planladığımızı, sayın Cumhurbaşkanımızın arzusunun bu yönde olduğunu söylemek istiyorum.

- Atatürk Havalimanı'ndakti aynı zamanda hava ambulansı uçak içinde uygun bir mekan olduğu için yeri geldiğinde iller arası veya yurt dışı hasta ziyareti için vazgeçilmez bir yerimizdir. Bunun için düşünülmüş oldu.

- Bu dönemde yeni bir atama sürecini başlattık. ÖSYM üzerinden KPSS ile alınmak üzere. Önümüzdeki birkaç gün içinde sonuçlanmış olacak. Toplum Bilimleri Kurulu özellikle psikolog, sosyolog, din psikolojisi, din sosyolojisi, istatistik gibi alanlarda yetkin kişilerden oluşacak. Biri daha çok sağlık bilim kurulu gibi burası daha çok toplumu ilgilendiren bir komisyon olacak. Sahra hastaneleri demin ifade etmeye çalıştım. Şu an doluluk oranımız yüzde 90'lara çıktığı için bu hastanelerin başlatılma durumundan bahsetmiyorum. Yüzde 62 Covid'li hastalardan bahsetmek istemiyorum. Covid dışı hastalar dahil olmak üzere kapasitemizin yüzde 62'nin dolu olduğunu söylüyorum.

- Yatak doluluk oranımız ise yüzde 50'yi Türkiye genelinde bulmadı. Bu dönemde tedbir amaçlı İstanbul'un iki yakasında biner yataklı hastane yapılmasının, yarın gerektiğinde başka amaçlarla planlandığını söylemek istiyorum.

- Şu dönemde herkesin kendisini özellikle olabiliyorsa, mümkünse evde izole etmesini, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını özellikle ifade ediyoruz. Özel sektör dahil olmak üzere bu ortamın minimal sosyal mesafeyi koruyarak, minimal personelle devam edilmesi gerektiğine dair Bilim Kurulu'nun tavsiyesi vardı. Bunu da önemsiyoruz.

- Yani yasaklı bir anlayış değil toplamda 83 milyonun olabildiğince kendilerini izole etmesini önemsiyoruz. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını, toplu alanlarda mutlak maske kullanılmasını önemsiyoruz.

- Özellikle riskli olan sağlık personelimizin taramadan geçirilmesi bugün de gündem yapıldı, bununla ilgili genel algoritma geliştirildi. Buna da başlıyoruz.

- Hemşire sayısı ile ilgili sağlık personelimizin alım ilanı ÖSYM üzerinden çıkılmış oldu. Önümüzdeki haftalarda başlamalarını planladık. Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastane, özel hastaneler de yoğun bakımda yatan hiçbir hastadan ücret alamazlar. Eğer böyle bir durum sözkonusu olursa yapılması gerekeni yaparız. İşyerlerinde yine toplu alanlarda ve işyeri ortamında maskenin zorunlu olduğunu bununla ilgili yer yer denetimlerin yapılacağını söylemek istiyorum.

- Ben rakamları şeffaf bir şekilde ilk günden itibaren veriyorum. Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeyi yakınen görüyor olmalısınız. Her geçen gün dünyada nasıl artış olduğunu görüyorsunuz.

- Bizdeki ölüm vakalarının da artık düşmeye başladığını görüyoruz. Tarama ile birlikte vaka sayısında kısmen artış olduğunu görüyoruz, ama orada da düşüş olduğunu görüyoruz. Hastaneye gelen şüpheli vakalar dahil olmak üzere artış hızının çok düştüğünü. Yoğun bakıma yatışların düştüğünü.

- Entübe olan hastaların artış oranının giderek düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesi ve Amerika dahil olmak üzere vatandaşına sağlık sistemine bu kadar güçlü altyapısıyla hizmet veren benzer bir ülke olmadığını söylemek istiyorum.

- Şüpheli olan her hastamıza ücret almadan erken dönemde, ki dünyanın çok önemsediği ve her geçen gün 'biz bununla ilgili etkili ilaç bulduk' yaklaşımlarını biliyorsunuz. Biz bu ilacı vaka görülmeden önce 1 milyona yakın kutuyu depoladık. Birçok ülke şu an bu ilacı kullanma noktasında çaba içinde. Bizde 1 milyonu depoda olduğunu söylemek istiyorum. Birçok ülke halen bu ilacı entübe olan ciddi vakalarda kullanmayı tecrübe ediyor. Ama Bilim Kurulu erken dönemde bu ilacın faydalı olacağını ve özellikle virüsün vücuda gireceğini önlediğini söylüyor. Biz zaten sağlık kuruluşlarına ücretsiz veriyoruz. Dünyada sağlık altyapısı en güçlü olan ülkelerden hatta Avrupa ülkelerinden en az iki kat iyiyiz.

- Şüpheli olan her hastamıza ücret almadan erken dönemde, ki dünyanın çok önemsediği ve her geçen gün 'biz bununla ilgili etkili ilaç bulduk' yaklaşımlarını biliyorsunuz. Biz bu ilacı vaka görülmeden önce 1 milyona yakın kutuyu depoladık. Birçok ülke şu an bu ilacı kullanma noktasında çaba içinde. Bizde 1 milyonu depoda olduğunu söylemek istiyorum. Birçok ülke halen bu ilacı entübe olan ciddi vakalarda kullanmayı tecrübe ediyor. Ama Bilim Kurulu erken dönemde bu ilacın faydalı olacağını ve özellikle virüsün vücuda gireceğini önlediğini söylüyor. Biz zaten sağlık kuruluşlarına ücretsiz veriyoruz. Dünyada sağlık altyapısı en güçlü olan ülkelerden hatta Avrupa ülkelerinden en az iki kat iyiyiz.

- Şehir hastaneleriyle ilgili çok efsaneler olmuştu. Bizim dünyada yine örneği olmadığı şeklinde şehir hastanelerin bütün odaları yoğun bakıma dönüştürülebilir hastaneler olduğunu söylemek istiyorum. Dünyada olmadığı şeklinde yatak kapasiteleriyle şehir hastanelerimizin her odasını yoğun bakım olarak kullanabilir durumdayız. Dünyada hiçbir ülkenin böyle bir zenginliği yok.

- Bu dönemde izolasyon son derece önemli, lütfen dışarı çıkmayın, çıkmak durumunda olursak maske kullanın. Maskeyi pamuklu kumaştan çok rahattan yapılabilir. Dışarı çıkmışsak maskemizi kullanılıyor olmalıyız. Sağlık sistemimiz boyutuyla biz erken tanıyı gören, erken dönemde tedaviye hemen başlayan, yoğun bakım kapasitesiyle yeterli altyapıya sahip nadir bir ülke olduğumuzu bilelim ve ülkemizle bu anlamda gerçekten gurur duyalım. Sağlık çalışanlarımızla da gurur duyalım.

- Bu noktada özveriden, fedakârlıktan kaçmayan 1 milyon 100 bin sağlık ordusuna sahibiz. Biz bilim insanımızı rehber kılarak bu mücadeleyi götürüyoruz. Kusurlarımız olmuyor mu, yeri geldiğinde herkesin olabilir. Varsa kusurumuz bunu düzeltmeye de hazırız.

- Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayın. Maske zorunlu dışarı çıkma durumu sözkonusu ile olmalı. Esas hedef evde kendimizi izole etmek olmalı, sosyal mesafeye mutlak uymalıyız. Onun için temas etmemeliyiz, mesafeyi korumalı ve mutlak izolasyon diyoruz.

- Şu an sağlık personelini İstanbul'a kaydırmak sözkonusu değil. Bu iki hastanemiz yap işlet devretle değil kendi imkanlarımızla yapılacak.

- Bizim verilerimizin daha erken dönem verileriyle olan bir sonuç olduğunu, buradaki oranın yüzde 9-10'larda olduğunu ifade ettim.  Tekrarlayan testlerin olduğu doğru. Büyük oranda tekrar olmadığını da söylemek istiyorum.

- Bizim verilerimizin daha erken dönem verileriyle olan bir sonuç olduğunu, buradaki oranın yüzde 9-10'larda olduğunu ifade ettim.  Tekrarlayan testlerin olduğu doğru. Büyük oranda tekrar olmadığını da söylemek istiyorum.

- Üyelerimizde sağlık sorunu olan herhangi bir üyemiz yok. Pozitif olan üyemizin herhangi bir sorunu yok. Eczanelerde maske satışı parayla olmayacak. Cumhurbaşkanımızın net ifadesiyle satışı asla sözkonusu olmayacak. Bedava vermek istiyorlarsa olabilirler. Vatandaşımıza ücretsiz maske dağıtımında yoğun gayret içindeyiz. İlla maskeyi gidip almanız gerekmiyor. Sentetik olmayan bir bezden bu malzemeyi çok daha rahat yapabilirsiniz.

- Eczanelerde satış sözkonusu değil. Herhangi bir satış olursa  bize müracaat edebilirler. Bununla ilgili TEB de bir açıklama yaptı, satışın olmayacağına dair.

- Telefonlarından indirilmiş aplikasyon olacak. Üç operatör devrede olacak. Hareket halinde onu uyaran ve mesaj gönderen bir sistemden bahsediyorum.

- Maske parayla satılmayacak. Cumhurbaşkanımızın talimatı bu.  Parayla maske satışı sözkonusu olmayacak. Market dahil olmak üzere. Bedava verirlerse sorun yok. 

Editör: Haber Merkezi