Bilim Kurulu bugün Sağlık BakanI Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bakan Koca toplantının ardından açıklamalarda bulundu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Ağır hasta sayımız bin 300'ün üzerinde. Salgın dünyada ihmal edildi. Gerçekte düşünüldüğü şekilde yalnız değiliz. Sizi düşünen aileniz olduğu gibi güçlü bir devletiniz var. Karamsarlık için neden yok. Koronavirüs salgını sonu yaklaşan bir salgındır. Bunun heyecan verici açıklamasını birazdan yapacağım. Salgının başından bu yana pozitif tanı konmuş her hastamız gerekli sağlık hizmetini muntazam şekilde almıştır. Filyasyon ekiplerimizin sayısı 11 bin 238'e çıkmıştır. 

İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda. Kendinizi bir sağlık çalışanının yerine koyun. Bu mücadelede onlara verebileceğiniz yegane destek kendiniz virüsten korumanızdır. Bu savaşta hayati cephe hastanelerimizdir. 

Çok sayıda insanımız tedbir almayarak kendisini virüse maruz bırakmaktadır. 2 aydır bulaşma hızlandı. HES mobil uygulaması yeterince kullanılmıyor. İzolasyondan kaçmak isteyen 140 bin kişi bu uygulama sayesinde engellendi. Salgının toplumu zayıf düşürmesine izin vermeyelim. Tedavilerimizi yapan sağlık personelimizin ailelerinin yanına döndüğünde yorgunluktan onlara vakit ayıramadıklarını unutmayalım. 

Salgının kontrolden çıktığı algısı yanlıştır. Sorunları krize dönüşmeden çözebiliyor olmamız sorunun kontrol altında olduğunun göstergesidir. Maskesiz adım atmaylım sosyal mesafe kuralına uyalım.

Tüm dünyayı etkileyecek bir riske yaklaşıyoruz. Grip hastalığın yayılmasını kolaylaştıracak. Bir insanın gribe ne kadar kolay yakalanabileceğini hepimiz biliyoruz.

AŞI ÇALIŞMALARI

Bilimsel gelişmeler bu salgının da sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alacak diyebiliriz. Bugün Sağlık Bakanlığı'nın izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye'deki ilk uygulamasına Hacettepe'de başlandı. Sonu görünen salgında son kritik ayları yaşıyor olabiliriz. Önümüzdeki aylarda hastalığa yakalanmama gayretinde olalım. 

Türkiye'de son 24 saatte 112 bin 645 Kovid-19 testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 1342 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 262 bin 602'ye yükseldi.

"ANKARA'DA STABİL DÖNEME GİRİLDİ"

 Ankara'da yatak doluluk oranı yüzde 52.9, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 64.8 ventülatör doluluk oranı yüzde 28.1Gelecek 1 hafta, 10 gün içerisinde Ankara'da stabilleşen vaka oranının düşebileceğini söyleyebiliriz.

Ankara durum tablosu

İstanbul'da yatak doluluk oranı yüzde 55.3. İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60,2

İstanbul durum tablosu

"İZMİR'DE HASTANE YÜKÜ GİDEREK AZALDI"

İzmir'de yatak doluluk oranı yüzde 54.1 son ay günlü ortamala zatüre oranı yüzde 8. İzmir'de de sadece son ayda yarı yarıya zatüre oranı düştü. Hastane yükü giderek azaldı. 

İzmir durum tablosu

Ortalama temaslara ulaşma süremiz 15 saat. Bu zamana kadar yapılan toplam filyasyon kişi sayısı 439 binin üzerinde.

Türkiye geneli yatak doluluk oranı tablosu

"SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Dünyada sokağa çıkma yasağı ile ilgili benzer kısıtlamalardan uzak kalındı. Bu uygulamalar tercih edilmedi. Türkiye için de sokağa çıkma yasağı şu anda söz konusu değil. Böyle bir önerimiz yok. 

Aşı çalışmalarında Pfizer'in çalışmasına izin verildi. İstanbul'da Çapa, Cerrahpaşa dahil olmak üzere 10'dan fazla merkezde başlıyor.

Bu yıl için değil ama gelecek yıl için yerli aşımızı da üretme noktasında oldukça yol alacağımız kanaatindeyim.

Salgının çok yoğun illerde İl Hıfzıssıhha Kurulları okulları başlatmama noktasında karar alabilir, şu an öyle bir durum yok. Hazırlık ve birinci sınıflarla ilgili '2+5 gün' şeklinde bir uygulamaya geçilecek.

Virüs mutasyona uğramadı. Laboratuvar ortamında oldu ama ciddi anlamda insan bünyesinde etkisini azaltacak mutasyon söz konusu değil.