Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

7 Haziran günü dünya en yüksek günlük vaka sayısını gördü. Kovid-19'a karşı henüz etkili bir ilaç bulunamadı, aşı gerçekleştirilemedi. Haziran ayı ile birlikte başlattığımız normalleşmenin eski hayat tarzımıza dönmek olmadığını ısrarla vurguladım. Hafta sonlarında vatandaşlarımızı açık havadan mahrum ettik, şehirler arası ulaşımı kısıtladık. Gencimiz yaşlımız maskeye, mesafeye dikkat ederek bu toplumsal harekete güç kattı ve sonuç aldık. Güçlü sağlık altyapımız bize bir başarı hikayesi yazdırdı. Kara göründü ama deniz hala dalgalı. Normalleşmeyi ne kadar kontrollü sosyal hayata çevirirsek o kadar güvenli oluruz. Son günlerde vaka sayımızda ve yoğun bakıma alınan hasta sayımızdaki değişmeler sürpriz değil. Beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde.

Virüsün şiddetini düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ama vakalar şiddetini değiştirdi. İlk günlerde hastalarımız 20 günün üzerinde hastanede kalırken bu sayı 2'lere düştü. Daha az sayıda hasta entübe oldu. Entübe edilenlerin vefat etme oranı önemli ölçüde düştü.

Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu il Gümüşhanedir. En düşük olduğu il ise Kilistir. 

Türkiye'de son 24 saatte 1429 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 182 bin 727, can kaybı 4 bin 861 oldu.

Koca: "Son bir ayda İstanbul'da günlük ortalama vaka sayısı 653, son bir haftada 620, son güç günde ise 616."

MASKE KARARI

45 ilde bu karar alındı. 3 tanesi için öneri oldu; İstanbul, Bursa, Ankara

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Sokağa çıkma kısıtlaması gibi bir öneride bulunulmadı. Bilim kurulunda gündeme gelmedi.

18 yaş altı gençlerimizde bir artış olmadı. Ama vaka sayısında yaş ortalaması aşağı düştü.

YKS VE LGS SINAVLARI İÇİK EK TEDBİR ÖNERİSİ

Sınava giriş-çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir sağlamak üzere teklif alınmasıyla ilgili öneride bulunduk. Cumhurbaşkanı'yla bu öneriyi paylaştık. Bu anlamda her iki sınavla ilgili güvenlik noktasında uygulama yapılması talimatı verdiler. Sanıyorum yanlarında en fazla 2 kişi olmak kaydıyla öğrenciler sınava girecek. İçişleri Bakanlığımız bugün açıklama yapmış olurlar.