Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Koca, Sözcü'den İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlarken, Çin aşısıyla ilgili de konuştu.

Çin aşısı için "Bu aşının Faz 3 sonuçları, etki yüzdesi ilan edilmedi. Ne olduğu bilinmiyor" iddiasıyla ilgili Koca, "Türkiye bu kadar zavallı mı? Hangi aşı olursa olsun akredite olan, uluslararası boyutta tanınan laboratuvarlarımızda incelemelerimizi yapmadıkça aşılara ne ruhsat veririz, ne vatandaşlarımıza kullandırırız" dedi.

 Aşının 11 Aralık'tan sonra geleceğini ve iki hafta inceleme süresinin buluduğunu vurgulayan Koca, ay sonu gibi de aşılamanın başlayabileceğini belirtti.

Koca, "Çin aşısının ucuz olduğu için alındığı" iddiasına da şu açıklamayı yaptı:

"İnaftif aşılar en pahalı aşılardır. Hücreyi üretmek gerekir. Öbürü sentetik, yapay. Daha kolay. Daha ucuz. AstnaZeneca daha ucuz. Parayı tercih etmiş olsaydık onu alırdık. 50 milyon doz değil de bizim için 100 milyon doz önemli. Çin'den daha fazla almak istiyorum, alamıyorum. Çin aşısı bize dünyadan satıldığı fiyatlardan da aşağı olacak. Çin distribütörleri var, onların üzerinden gelecek. Ama muhatabımız Çin."

Almanya'daki iki Türk bilim insanının geliştirdiği BioNTech aşısının "Onlar 1 milyondan fazla veremeyiz dedi" ifadesini kullanan Koca, şöyle devam etti:

"2021 için 25 milyon verebileceklerini söylediler. Ben; 2021 Nisan'ından sonra aşıya ihtimacım olmayacak. Çünkü benim aşım devreye girecek. Nisan dahil bana ne kadar aşı verirseniz alırım, dedim. 1 milyondan fazla veremeyeceklerini söylediler. O onların stratejisi. Görüşmelerimiz devam ediyor. Rakam artsın istiyoruz."

Koca, ilk aşıyı kendisinin olacağını da vurguladı.  

Editör: Haber Merkezi