Bir süredir sosyal medyadan tartışan sigara içenlerin içmeyenlere göre koronavirüse yakalanma olasılığı daha düşük iddialarına Rus hastalık önleme bölümü yöneticisi Vladimir Levşin yanıt verdi

Bir doktorun sigara içmenin ya da daha farklı kötü alışkanlıkların koronavirüsten koruduğunu asla söylemeyeceğini söyleyen Levşin, Kovid-19 ile ilgili bilgilerin şu anda kısıtlı olmasına rağmen virüsün bulaştığı sigara içen kişilerin sağlığını, kullanmayanlara göre çok daha korkunç biçimde etkileyeceğinin açıkça görüldüğünü vurguladı:

“Şu anda sigara içmenin koronavirüsten koruduğu konusunda iddialar mevcut. Bu elbette ki saçma bir şey. Sigara içmek koronavirüsten kurtarmaz, tam aksine sigara içenlerde görülen hastalıklar üzerinden koronavirüs enfeksiyonunun seyrini ağırlaştırır. 5-6 yıldır sigara içen herhangi bir insanın en az kronik bronşiti olur. Kronik bronşit varlığı ise zatürre olma riskini birkaç kat arttırıyor.”

Sigara içmenin koronavirüsten korumadığının açıkça görülüyor olmasına rağmen bu efsanenin oldukça yaygın olduğunun altını çizen Levşin, şunları söyledi:

“Her ne kadar yapmaya çalışsalar da bağımlılıklarından bir türlü vazgeçemeyen, aynı zamanda kalifiye yardım da almak istemeyen sigara tiryakileri var. Bu kişiler sigarayı bırakabileceklerine inanmıyor. Bu bağımlılıkları hayat boyu sürecek. Kendilerini haklı çıkarmak için böyle şeyler uydururlar.”

Levşin, sigara içmenin koronavirüs olmadan da insan sağlığına zararlı olduğunun, tütün ve tütün ürünleri kullanmanın Kovid-19’dan daha korkunç olan onkoloji hastalıklarına yol açabildiğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı.