Almanya'nın Mainz kentinde yönettikleri BioNTech ile, mRNA tabanlı corona aşısını geliştiren ve dünyada ilk kullanım onayı alan Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci, ödül töreni için Berlin'deydi.

Ünlü Axel Springer Yayınevi'nin ödülüne layık görülen çift, tören öncesi Bild gazetesinin sorularını yanıtladı. Gazete, Şahin'in, “İnsanlara yardım edebiliyor olmamız, Allah’ın bir lütfudur” sözlerini manşetine taşırken, “Yardımcı olabilmek harika bir duygu. Başladığımızda bunun istisnai bir durum olacağını biliyorduk. Yardım etmeliyiz ve belki yardım edebiliriz. Yardım edebilmemiz Allah'ın bir lütfudur. Aşılama yoluyla bu kadar çok insanın özgürlüğünü kazanmasına yardımcı olabildiğimiz için çok mutluyuz. Ve aşılar devam ederse, yaz sonunda normal hayata dönebiliriz” ifadelerine yer verdi.

‘BÜTÜN DÜNYA AŞILANMALI’

Konuyu AstraZeneca'nın güvenlik testi sürecine getiren Bild gazetesine, Özlem Türeci, “Bunlar, ilaç ve aşı geliştirme konusunda yerleşmiş olan süreçlerdir. Şu anda yaşananlar sistemin iyi çalıştığını gösteriyor. Güvenliği sağlamanın en iyi yolu bu. Daha fazla üretmek, kapasiteyi artırmak için olasılıkları inceliyor ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Aşıları onaylanabilecek tüm ortak aşı üreticilerini memnuniyetle karşılıyoruz. Bütün dünyanın aşılanması gerekiyor” diye konuştu.

‘KENDİ AŞIMIZDAN YAPTIRDIK’

Özlem Türeci aşı olup olmadıkları sorusuna, “Evet, tüm çalışanlarımızla birlikte kendi aşımızdan olduk” yanıtını verdi. Türeci, AstraZeneca aşısı yaptırıp yaptırmayacakları sorusuna ise, “onaylanan her aşı kesinlikle kabul edilebilecek bir aşıdır” cevabını verdi.