Kripto para nedir, mal ve hizmet satın almak için kullanılabilen dijital, çevrimiçi ve merkezî olmayan bir para birimidir. Online bankacılık gibi, kripto para ağları da güçlü kriptografi ismi verilen, kullanıcı ve hesap bilgilerini anlaşılamayacak bir koda dönüştüren matematiksel yöntemler kullanır. Kripto para sistemlerini günümüz online bankacılık sistemlerinden ayıran başlıca teknolojilerden biri Blockchain (Blokzinciri)’dir. Kullanıcıların isimleri, hesap bilgileri ve para transferlerine dair her bir bilgi farklı sanal bloklara kodlanır ve bu blok zincirine erişim sadece kullanıcının kendisi tarafından mümkündür. Kripto paraları merkezî otoriteden bağımsız ve takip edilemez kılan da Blockchain teknolojisidir. Blockchain, sağladığı yüksek güvenlik ve işlem hızı sayesinde merkez bankaları da dahil olmak üzere birçok finansal kurum ve kuruluşta, henüz başlıca olarak uluslararası para transferleri için olsa da çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanmıştır.

Kripto para birimleri nasıl oluşturulur?

Kripto para birimleri, madencilik adı verilen bir süreçle oluşturulur. Özel donanıma (donanım) sahip bireyler, hizmet karşılığında ağ tarafından jetonlar ve Bitcoin gibi kripto para birimleri ile ödüllendirilir. Bu merkezi olmayan rekabetçi süreçte, çok fazla insan madeni para madenciliği yapmaya çalışırsa, ağa her yeni eklemede kar elde etmek giderek zorlaşır. Bu, sonlu üreten bitcoin'in popülaritesi arttıkça zaman içinde değerinin artmasının ana nedenlerinden biridir.

BitcoinBTCve onu değerli kılan şey nedir?

Bu konuyla ilgili önceki iki makalede bahsedildiği gibi, Bitcoin yukarıdaki tanımı karşılayan ilk kripto para birimidir. Bitcoin'i diğer kripto para birimlerinden ayıran ve günümüzde bir "para" biçimi olarak kabul ettiren özelliği, piyasada fiziki paranın yerine geçebilmesidir. Şu anda, Airbnb'nin Avrupa'daki rakibi 9flats.com ve daha az bilinen havayolu airBaltic gibi hizmetler sektöründeki büyük oyuncuların alternatifleri çok fazla değil, Bitcoin işlemleridir. Bitcoin'i kabul ediyoruz. Uzun zaman Bitcoin'in değerinin gelecekte yükselmesi beklenirken, bu firmalardan alışveriş yapanlara "Bugün olmasa geleceğin en pahalı tatilini yaptım diyebilirim" şakası yapıldı. Bitcoin ve sonraki kripto para birimlerinin kullanımı, kullanıcılara finans dünyasında en çok istenen özelliği verir: güven. Bu güven, zaman içinde bankalar, tüccarlar, kurumlar ve kişiler tarafından kabul görmesini ve her alanda ayrım gözetmeksizin kullanılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, bir kripto para birimi ne kadar hızlı ve yaygın olarak uygulanabilir bir ödeme yöntemi haline gelirse, o kadar değerli olacaktır.

Kripto para birimi neden finansın geleceğidir?

Kripto paralar geleneksel bankacılık sistemine ilk alternatiftir ve önceki ödeme yöntemleri ile geleneksel varlık sınıflarına göre güçlü avantajlara sahiptir. Onları Para 2.0 olarak düşünebilirsiniz. İnternete özgü yeni bir para türü olması sayesinde değer alışverişinde bulunmanın dünyada şu ana dek var olmuş en hızlı, en kolay, en ucuz, en güvenli ve en evrensel yol olma potansiyeline sahiptir.

Kripto para birimleri, mal veya hizmet satın almak için kullanılabilir veya bir yatırım stratejisinin bir parçası olarak tutulabilir. Ancak herhangi bir merkezi otorite olmadığı için onlar tarafından manipüle edilemez. Bir devletin başına ne gelirse gelsin, kripto paranız güvende kalacaktır. Dijital paralar, nerede doğduğunuza veya nerede yaşadığınıza bakılmaksızın fırsat eşitliği sağlar. Akıllı telefonunuz veya internete bağlı başka bir cihazınız olduğu sürece, kripto paraya diğer herkesle eşit erişime sahip olursunuz.

Kripto para birimleri, insanların dünya çapında ekonomik özgürlüğünü genişletmek için benzersiz fırsatlar yaratıyor. Dijital para birimlerinin sınır ötesi olması, vatandaşlarının finansal işlemlerini sıkı bir şekilde kontrol eden ülkelerde bile serbest ticareti hızlandırır. Enflasyonun önemli bir sorun olduğu yerlerde kripto para birimleri, tasarruf ve ödemeler için işlevsiz itibarî para birimlerine alternatif olabilir.

Türkiye’de Kripto Para

Tüm dünyada popüler olan kripto para birimi Türkiye'de hızla şekilleniyor. Statista araştırma platformunun 2020 yılında ülke başına 4000 katılımcının katıldığı küresel tüketici araştırması istatistiklerine göre Türkiye, kripto para birimlerine sahip olma veya kullanma açısından %16'lık bir oranla dünyada dördüncü sırada yer alırken, 2021 yılı itibarıyla yayınlanan kripto para sayısı Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon olarak açıklanmıştır. Çin merkez bankasının 2013'ten bu yana sürdürdüğü ve Mayıs 2021'den bu yana sıkılaştırdığı kripto para birimi düzenlemelerinin ardından Türkiye, kripto para birimlerinin kullanımına çeşitli kısıtlamalar getiren ülkelerden biri oldu.

Kripto para alım satımına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmamakla birlikte amaç, kripto varlıkların mal ve hizmet satın almak için kullanımının sınırlandırılmasıdır:anonim yapıları nedeniyle yasa dışı faaliyetler için kullanılabilirler, cüzdanlar çalınabilir veya sahibinin bilgisi dışında yasa dışı kullanılabilirler, işlemler geri alınamaz. Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkenin ilgisini çekmeye devam ediyor.