AK Parti ve MHP tarafından sıklıkla 18 Haziran 2023'te yapılacağı ifade edilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az süre kala siyasi partiler, çalışmalarını hızlandırdı. Ancak Kurban Bayramı dolayısıyla başlayacak hareketlilik, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve hac dönemi, sandık gününün öne çekilmesi ihtimalini gündeme getirdi.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bugün dikkati çeken bir yazı kaleme aldı:

"(...) Şunu belirteyim, Cumhur İttifakı bileşenleri arasında ağırlıklı görüş seçim tarihinin öne alınması yönünde.

'İKİNCİ TUR BAYRAMA DENK GELİR'

Gerekçesini de dün Hürriyet’te Hande Fırat’a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen dile getirmiş:

'Seçimin öne alınması konusunun Cumhur İttifakı’nın oylarıyla ilgisi yok... Haziran ayı hac dönemine denk geliyor. Seçimin ikinci tura kalması durumunda ise ikinci tur bayram tatiline denk geliyor. Bu iki duruma göre bir ayarlama yapılabilir. Belirlenmiş bir tarih yok. TBMM’de konuşulsun, orada yapılsın isteriz.'

 TBMM’de yapılmasının tek şartı da muhalefetin destek vermesiyle olabilir; çünkü Cumhur İttifakı’nın seçim kararı alması için gereken 360 oyu yok.

KARARI KİM ALACAK?

TBMM’de dün parti gruplarının hemen hepsinin en etkin isimleriyle sohbet ettim. Hemen belirteyim muhalefetin de bu konuda kafası karışık.

Çünkü bir taraftan, 'Erdoğan hemen gitsin' propagandası yaparken, diğer yandan 'Bir ay daha kalsın, sonra yaparız' demenin güçlüğünü çekiyor.

Her ne kadar seçimin TBMM’de öne alınmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeniden seçilme hakkı verdiği için arzu etmediklerini belirtiyor olsa da tartışmanın içine girmekten de kaçınıyor.

Nitekim dün MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı’nın üç dönem seçilmesine ilişkin çağrısını da 'Erdoğan’ın üçüncü dönemi tartışmasının içine kendilerini çekme gayreti olarak' görüyor.

Son tahlilde seçimin öne alınmasına yönelik bir tutum sergilemeyip, 'Eğer öne almak istiyorsa Erdoğan'ın yetkisi var, kendisi bu kararı alsın' yaklaşımı gösteriyorlar.

'ÖNGÖRÜLEN İKİ TARİH VAR'

Bu durumda Cumhur İttifakı’nın yaklaşımının ne olacağını da sorguladım. İki görüş var. En çok hoşlarına gidecek olan seçimin öne alınmasına yönelik kararın TBMM’den alınması.

Bunun için öngörülen iki tarih var:

Ağırlıklı olanı 14 MayısOlmazsa da 18 Haziran’ın bir veya iki hafta öncesi; Ramazan Bayramı’nın hemen sonrası. Böyle hem Hacca gidenler hem de ikinci tura kalırsa Kurban Bayramı’na da denk gelme sorunları çözülmüş oluyor. Diğeri de Cumhurbaşkanı’nın tartışmaları bir kenara bırakıp elindeki yetkiyi kullanarak 14 Mayıs için kararını açıklaması. Anlaşılan o ki MHP çevrelerinde de bu ikinci görüş gittikçe ağırlık kazanıyor. (...)"

Editör: Haber Merkezi