Ahzab suresi Resulullah sav'in evlilikleri ve ona eziyet eden onun aleyhinde faaliyet gösteren münafıklar hakkında nazil olmuştur.

Sure içindeki belirli ayetlere ait nüzul sebepleri vardır. Burada birinci ayet dahil olmak  üzere aile hukukuna delil teşkil eden ayetlerin nüzul sebepleri ayrı ayrı zikredilmiştir.

''Ey Peygamber! Allah'tan kork; kafirlere ve münafıklara boyun eğme. Şüphesiz Allah bilendir ve hikmet sahibidir.'' 

Nüzul sebebi: ''Ebu Süfyan, İkrime bn. Ebu Cehil, Ebu LA'ver es-Sülemi Uhud savaşından sonra Medine'ye gelip Resulullah sav efendimizden güven alarak münafıkların başı Abdullah İbn. Ubeyy ile görüştükleri ve sonra Peygamber Efendimize gelip şöyle dediler:

''Sen bizim tanrılarımıza dokunma ve bu ilahların kendilerine tapanlara şefaatçı olacaklarını söyle, bizde böylelikle sana ve Rabbine dil uzatmayalım. Sizi  kendi halinize bırakalım''.

Söyledikleri bu sözler  Resulullah sav'e ağır geldi. Yanında hazır bulunan Hz. Ömer ra kalktı ve, ''İzin ver Ya Resulallah  onları öldüreyim'' dedi.

Resulullah sav kendilerine güven verdiğini  böyle bir şey yapamayacağını söyleyince Hz. Ömer Allah'ın gazp ve lanetinin üzerlerine olması için beddua etti ve Resulullah sav de Medine'den hemen çıkarılmaları için emir verdi. Bunun üzerine bu ayeti Kerime nazil oldu:

''Allah, bir adamın göğüs boşluğunda iki kalp yaratmadı''

NÜZUL SEBEBİ: ''İbn. Abbas Tan  gelen bir rivayete göre Bir gün Peygamber sav efendimiz namaz kılarken yanılmış, birlikte namaz kılan münafıklar demişler ki, Baksanıza onun iki kalbi var. Biri sizinle yani kendileleriyle demişler Allah bunun üzerine bu ayeti indirmiş. Mücahidden gelen diğer bir rivayete göre de Bu ayet, Cemil b. Mamer el-Fihri hakkında nazil olmuştur.

Araplar çok zeki hafızası güçlü olan bu zat için iki kalpli diyorlardı.Oda diyordu ki, ''Benim iki kalbim var. Onların her biriyle düşünüyorum. Onlar Muhammedin ahlakından daha faziletlidir.

''Evlatlıklarınızı da öz oğullarınız kılmadı''

NÜZUL SEBEBİ: Bu ayet Resulullah sav in kölesi olan, Zeyd bn. Harise hakkında inmiştir.  Resulullah  onu  azad etmiş ve evlat edinmişti. Resulullah  sav  in evlatlığı Zeyd İbn. Hariseden boşanan Zeynep binti cahş ile evlenince yahudi ve münafıklar dediler ki, ''Muhammed herkesi men ettiği halde kendisi oğlunun hanımı ile evlendi.''

Bunun üzerine Allah Teala bu ayeti indirmiştir:

''Onları evlat  edindikleri izi babalarına nisbet ederek çağırın. Allah yanında en doğrusu budur.''